kisokos

2020.04.17. 08:00

Pontosan miket lehet a szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezni?

Szelektív gyűjtőszigetnek nevezzük azokat a speciálisan kialakított hulladékgyűjtő pontokat, ahol a különböző típusú szelektív hulladékok elhelyezésére alkalmas edényzetek találhatóak. Összeállításunk segítséget nyújt a hulladékok helyes tárolásának módjáról.

duol.hu

Gyűjtőszigeteken a gyűjtőedényzetekben elhelyezhető hulladékok

Műanyag

Szelektíven gyűjthető

Tiszta (kiöblített) üdítős, ásványvizes műanyagpalack és kupakjaik, kimosott kozmetikai, háztartási és élelmiszeres flakonok (PE, PP és HDPE jelzésűek), nylonzacskó, fóliák, bevásárló reklámtáskák.

A gyűjtés módja

A műanyag palackokról, flakonokról csavarjuk le a kupakot és tapossuk őket laposra, így több fér a gyűjtőedénybe és az elszállítása is gazdaságos.

Szelektíven nem gyűjthető

Mikrózható műanyag edények, gyerekjáték, zsírral, motorral -, étolajjal, festékkel, vegyszerrel illetve mérgező anyaggal szennyezett flakon, gumi hulladék, nem csomagolási eredetű műanyag.

Papír

Szelektíven gyűjthető

Kartondobozok, hullámpapír, színes vagy feketefehér újságpapírok, szórólapok, irodai papírok, könyvek, füzetek, prospektusok.

A gyűjtés módja

A papírral nem keveredhet szalag, madzag, műanyag szatyor, valamint nem lehet olajos, zsíros vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett. A kartondobozokat összehajtva, ha nagy méretű akkor szétdarabolva kell bedobni.

Szelektíven nem gyűjthető

Műanyagborító, műanyag mappa, fém, indigó, indigós papír, hőérzékeny faxpapír, matrica, használt papír – zsebkendő, használt szalvéta, hentesáru csomagolására használt belül fóliázott papír, ragasztószalag, műanyag kötöző zsinór.

Üveg

Szelektíven gyűjthető

Mindenféle tiszta, ép vagy törött fehér és színes üvegpalack.

A gyűjtés módja

Az üvegről el kell távolítani az esetleges fedőt, kupakot és az üveget ki kell öblíteni.

Szelektíven nem gyűjthető

Síküveg, ablaküveg, autóüveg, szemüveg, porcelán, kerámia, hőálló üvegtál, pohár, fénycső, izzólámpa, TV képcső, tükrök.

Italkarton és Fémdobozok

Szelektíven gyűjthető

Mindenféle kiürített fém italdoboz, konzervdoboz, alufólia, fém zárókupak Ide kell dobni a többrétegű italos kartondobozokat is.

A gyűjtés módja

A fém konzervdobozokat ki kell öblíteni. Italos kartondobozokat ki kell öblíteni, laposra kell taposni.

Szelektíven nem gyűjthető

Nehézfémeket tartalmazó tárgyak, festékes-, növény védőszeres-, vegyszeres-, olajos doboz, hajtógázas spray-s doboz.

A VERTIKÁL Nonprofit Zrt. a Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2. sz alatt található hulladékudvart újranyitotta 2020.04.14-től.

NYITVATARTÁS:

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 8:00 – 12:00

Szerda: 13:00 – 17:00

Csütörtök: 8:00 – 12:00

Péntek: 8:00 – 12:00

Szombat: 8:00 – 12:00

Vasárnap: ZÁRVA

Általános tájékoztató a hulladékudvarban bevezetett járványmegelőzési intézkedésről

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában