Piaci helyzetkép: csak kétszázan

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiaci körképünk a kínálatról, a keresletről és az árakról szólt – idáig.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A koronavírus azonban most ezt is átírta. Ugyanis március huszadikától, vagyis mától a piacon maximalizálják a vásárlók létszámát. Egy időben egyszerre csak kétszáz ember tartózkodhat a piac területén. Beléptetési rendszer lép életbe. A piac területére kizárólag a Béke tér felőli, illetve a Fleron virágbolt melletti kapun lehet be- és kilépni. Az áruszállítást természetesen a továbbiakban is biztosítják az illetékesek.

Mától maximálják a vásárlók számát a piacon
Fotó: archív

A piaci változásokkal kapcsolatban a Nébih is tájékoztatta az őstermelőket, és javaslatokat tett a működésük biztonságosabbá tételére. A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan, és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt. Az árusító asztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább egy-két méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a hely kiosztásakor.

A szabadban tartott piacok esetében is fontos, hogy elkerüljék a szoros sorban állást, a vásárlók tartsák meg egymás között az egyméteres távolságot. Alapvető elvárás az árusított élelmiszerek szennyeződéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával. Kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni. Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nejlonzacskót a termék átadásakor.

A dunaújvárosi piacon eddig egyébként nyugalom volt, sőt, több árus remek hét eleji forgalomról beszélt. Viszont a füstölt húsokat árulók némi aggodalommal várják a húsvétot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában