Március 15-e örökségére és a bátrakra emlékeztek

2020.03.15. 20:35

Nemzeti ünnep, szűk körben

Török Tímea

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdete volt március 15-e, amely mára jelképe lett a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. De a koronavírus-fertőzés miatti veszélyhelyzet ezt felülírta, és a települések nagy része lemondta a központi megemlékezéseket.

A gimnázium a névadó szobra előtt emlékezett
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Kisapostagon a korábbi rendtől eltérően most március 13-án, pénteken az önkormányzat tisztelgett koszorúzással a márciusi hősök előtt, a Petőfi szobornál.

A rácalmási megemlékezést, amellyel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt koszorúzással való tiszteletadás formájában tették meg, március 13-án Petőfi Sándor szobránál. Rácalmás város képviselő-testülete és az önkormányzat intézményei nevében az emlékezés virágait Schrick István polgármester és Németh Miklósné alpolgármester asszony helyezte el, de koszorút helyezett el a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, és a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület nevében. Közreműködött a Rácalmási Napsugár Asszonykórus Egyesület.

Rácalmáson a város vezetői koszorúztak
Fotó: RLJ

Adonyban három helyen emlékeztek a szabadságharc hőseire koszorúzással a képviselő-testület tagjai. Tiszteletüket fejezték ki virágaikkal az adonyi vezetők a régi önkormányzat épületénél, a templom melletti emlékműnél és az iskola udvarában álló emlékhelyen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában