körkép

2020.03.16. 11:30

Jóval kevesebbe kerülnek most a lakások, mint múlt nyáron

Minimum egy millióval is kevesebbet érnek ma a lakások, mint nyáron – állapítják meg az ingatlanközvetítők.

DH-összeállítás

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Egyelőre a nagyobb, háromszobás lakások és a családi házak árai tartják magukat, de a kétszobások árai csökkentek.

Több az eladó, mint a vevő

– Kínálati piac lett – magyarázza Kertész Zsanett, a Kertész-ingatlan vezetője, azaz többen szeretnének eladni, mint venni, s ez is hatással van az árakra. Ráadásul a befektetési célú ingatlaneladás úgy néz ki, hogy már megállt. Fontos szempont az is, hogy a lelakott lakásokat nehezebben veszik meg az építőipari szakemberek hiánya miatt, éppen ezért a szépen felújított, rendbe tett lakásoknak nagyobb keresletük van.

Valóban a szakemberek úgy látják, hogy az ingatlanvásárlás, mint megtakarítást, kiszorította az állampapír plusz, amely hosszabb távon kevesebb macerával járó bevételt jelent, mint az esetenként nem megfelelő albérlőkkel való viaskodás. Mindemellett az is egyértelmű, hogy a tavalyi ingatlanárak már nem voltak hosszú távon tarthatók.

Ahogy több az eladni kívánt lakás, mint a vásárolni szándékozó, abban az esetben az árak is elkezdenek lefele kúszni. Az eladók még reménykednek, ezért megpróbálják a tavalyi árakat elkérni, de ez már nem fog menni.

A szakemberhiány hatásaként egy felújított, rendbe tett lakást könnyebb értékesíteni
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Akiket a hitel összeköt

Dr. Balog Edina ügyvéd úgy látja, hogy a csok ezen belül is a falusi csok egyre népszerűbb. Nagyon sok fiatal felveszi a bababváró hitelt, amelyhez akár egy hét alatt is hozzá lehet jutni, majd ezt ajánlják fel önrészként a falusi csok-hoz:

– Gyakorlatilag így nagyon sokan nulla forint önerővel jutnak hozzá családi házakhoz a nem túlságosan frekventált településeken.

A babaváró hitel célja, hogy megszűnjön a népesség-fogyás. Így a 10 millió forintos hitel már az első gyermek megszületése után kamatmentessé válik. A második után 30 százalék kedvezményt adnak, a harmadik gyermek után pedig eltörlik a fennmaradó részt. Azonban a feltételei között a hároméves folyamatos munkaviszony, nullás adóigazolás, büntetlen előélet is szerepel, és 40 év alatti életkor, amely azért korlátozza a hozzájutást, így a piaci hitelek is továbbra is megoldásként szerepel az ingatlanhoz jutásban.

Az ügyvédnő arra azonban felhívja a figyelmet, hogy bár a babaváró hitel ugyan nem teljesülés esetén is kedvező kamatozású hitel, de azért hitel. S az esetleges válásnál ennek átvállalása, megosztása további jogi bonyodalmakhoz vezethet. Tehát szerencsésebb lenne, ha a kapcsolatokat és a családokat a szeretet és a szerelem kötné össze, nem a hitel.

Mennyi az annyi?

Magát az eladási árat sem egyszerű pontosan meghatározni. Ha a többi hasonló lakás adottságú lakás hirdetéséhez viszonyítunk, érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen régóta próbálják eladni azt az ingatlant, a hosszú ideje kínálatban szereplő ingatlan ára valószínűleg nincs jól meghatározva. Az ingatlanközvetítők is más-más stratégiával dolgoznak. Vannak, akik egy szerződéskötés érdekében elfogadják az eladó magasabb vételár-szándékát, s ahogy telnek a hónapok, úgy fárasztják ki az eladót, s közelítik a reális fele az eladási árat.

Hernádi Miklós ingatlanközvetítő szerint ugyan nem lesz egy kétszobás lakás újra négymillió forint, mint a válság idején volt, de a tavalyi irreálisan magas árak egyértelműen már a múlté. A hirdetésekben szereplő árak pedig nem lehetnek minden esetben irányadók, hiszen az eladók vágyait testesíti meg. Érdemes értékbecslőhöz fordulni, ha jó áron akarjuk venni vagy eladni otthonunkat.

– Vannak, akik csapdahelyzetbe kerültek, mert azt gondolták, hogy gyorsan és jól el tudják adni a lakásukat, s lefoglalóztak egy másikat, s ahogy közeledik a határidő, akkor kezdenek el kapkodni – magyarázza az okokat Kertész Zsanett.

Mi várható?

A tavasz korábban mindig a lakásár-emelkedés ideje volt, de a szakemberek szerint egyértelműen és jól láthatóan lassú, de további csökkenés várható. Ezt akár meg is gyorsíthatja a vasmű gazdálkodása körüli bizonytalanság, a Hankook termelésének visszaesése. A koronavírus hatása is érezhető, hiszen már most is vannak olyan vevők, akik visszaléptek az ingatlanvásárlástól, mert nem látják biztosnak a további jövedelmüket. Befolyásolhatja a piaci árakat az is, hogy városunk egy prosperáló dinamikusan fejlődő település jövőképét mutatja-e? Mindemellett a kormányzat támogatása vagy annak elmaradása a még nem eldöntött beruházásoknál – ez is befolyásolni fogja az árakat városunkban. Egy biztos, most már látszik, hogy egyre több az eladó ingatlan, s egyre kevesebb a vevő a városi lakásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában