Azonnali intézkedésre számíthat, aki ilyenkor a jegyzőhöz fordul

2020.01.10. 07:00

Tegyen bejelentést, ha állatbántalmazásról tud!

Fájdalmasan sokkoló kijelentés: az állatkínzók országa vagyunk. Kérdés, mit tehet ez ellen az, akinek szívügye az állatok védelme.

Tóth Alexandra

Sokunk környezetében van olyan állattartó, aki elhanyagolja vagy bántalmazza kutyáját, macskáját. Erről sokszor az illető környezete is tud, arról viszont nincs információja, hogy kihez lehetne fordulni a segítségért.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint „az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.” Ha ez nem teljesül, a település jegyzőjének kötelessége haladéktalanul eljárni. Ehhez bejelentéstétel szükséges.

Egy állat szemén jól tükröződik a félelem – az állatkínzásért jelenleg hazánkban csak pénzbírság, vagy enyhe, maximum 3 évig terjedő börtönbüntetés jár
Fotó: flickr

Dr. Sürü Renáta, Dunaújváros MJV jegyzője azt mondta, a bejelentést követően a jegyző és a hatósági állatorvos (többnyire rendőri kíséret mellett) terepszemlét végez a helyszínen, ahol adott esetben akár azonnal el is kobozzák a bántalmazó gazda állatát. A helyszíni szemle időpontjáról a feltételezett bántalmazót nem köteles a hatóság értesíteni, így elkerülhető, hogy a gondatlan tartás és alkalmazott erőszak nyomait előre eltusolja az elkövető. Az esetlegesen elkobzott kutyát a gyepmester átveszi, szükség esetén állatorvosi ellátásban részesül és megindulnak az intézkedések az állat megfelelő helyre történő örökbeadását illetően. Kérdésünkre, mi történik, ha a bejelentők félnek az adott állatkínzótól, a jegyző asszony azt válaszolta, az adatok zárt kezelését kérhetik, de tanúkra az eljáráshoz mindenképpen szükség van.

Szemerei Péter, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette, a 112-es segélyhívó vonalon szintén lehet bejelentést tenni, a panasz pedig a tevékenységirányítási központon keresztül eljut az illetékes rendőrkapitányságra. A helyszínre szinte minden esetben rendőri kísérettel érkezik a hatósági állatorvos, és ha az állat állapotából, vagy a sérüléseiből megállapítják, hogy a háziállat nem az állattartási szabályoknak megfelelően volt tartva, akkor szemle keretében megtörténik az állat lefoglalása és elszállítása egy állatmenhelyre, vagy kezelésre egy állatkórházba. Ha a vizsgálat során megállapítják az állatkínzás tényét, a tulajdonos ellen büntetőeljárás indul.

Új szabályozás

2020. január 1-től az állatvédelmi törvényben foglalt előírások megtartásának ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a megyei kormányhivatal látja el. A szabályozás 2020. március 1-től lép életbe, ezzel pedig a szubszidiaritás elve helyett a központosítás mellett teszi le a voksát. Az ország majdnem kétezer jegyzője helyett a már eleve leterhelt tizenkilenc megyei kormányhivatal jár el állatvédelmi hatósági ügyekben, ezzel lassítva az ügy lefolyását. Ezért – is – fontos, hogy ha tudomásunk van bármilyen állatbántalmazásról, ne késlekedjünk a bejelentéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában