Eszterlánc

2019.11.16. 17:00

A napfény íze

Ebben a házban lakott Óvári Lajos. A nála három évvel fiatalabb húgával, Mártával jártam iskolába – mesélte Eszter apja az alapi búcsú vásári forgatagából az Ady Endre utcán keresztül hazafelé menet.

Szente Tünde

Az épület egyébként is kitűnt a többi közül a falát díszítő ókori színházi maszkokkal, női fejeket ábrázoló reliefekkel. Utánanézett Eszter, hogy kik éltek ott egykoron, ezzel kezdetét vette egy kutatás, amelynek végén szeretné elérni, hogy a helybéliek is tisztelegjenek az előtt az ember előtt, akinek munkásságát 2003-ban Balázs Béla- és életmű-díjjal ismerte el a filmes szakma. Fehér Imre Bakaruhában című filmdrámáját Darvas Iván és Bara Margit főszereplésével 1957-ben forgatták. Gyártásvezető: Óvári Lajos. Keleti Márton rendezte az 1965-ben bemutatott A tizedes meg a többiek filmvígjátékot, Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás főszereplésével. Gyártásvezető: Óvári Lajos. Fábri Zoltán a 141 perc a Befejezetlen mondatból című filmdrámáját 1975-től láthatta a közönség Bálint Andrással a főszerepben. Gyártásvezető: Óvári Lajos.

A gyártásvezetők doyenje címmel illette Óvári Lajost Horeczky Krisztina az életműdíj kézhezvételét követően, a filmkultura.hu-n megjelent interjújában, amelyből az is kiderült, hogy több mint száz magyar és koprodukciós nagyjátékfilm, valamint számos dokumentum- és tévéfilm elkészítésében vett részt. Herskó János, Fehér Imre és Várkonyi Zoltán alkotócsoportjának gyártásvezetője lett 1957-ben, az ötvenes évek végétől pedig, több mint másfél évtizeden át Keleti Márton munkatársa. „Idegen tőlem mindenfajta kísérletezés – írta a Magvető gondozásában 1968-ban megjelent Filmélet-ben Keleti Márton. – Egy színdarabbal a zsebszínházban, vagy egy kétezer példányban megjelenő verses kötettel lehet kísérletezni. De egy játékfilm öt-hat millióba kerül. Egy kritikus írta nemrég, hogy munka közben nyilván a mozikassza lebeg a lelki szemem előtt. Igen, kasszát látok. Az állam kasszáját, amelyből milliókat vettem ki, s kötelességemnek tartom, hogy filmem révén ezek a milliók visszatérüljenek, lehetőleg kamatostul.”

A Magyar Távirati Iroda Ki kicsoda? Kortárs életrajzi lexikonában is lehet találkozni Óvári Lajos gyártásvezető, főgyártásvezető, producer nevével, aki a Moszkvai Filmfőiskola filmre szakosodott közgazdász szakának elvégzését követően dolgozott a Hunnia és a Budapest, majd az Objektív Stúdióban. Fábri Zoltán három nagyjátékfilmjében működött közre 1974-től, amelyek közül a „Magyarokat” Oscar-díjra jelölték. Szabó Istvánnal 1976-tól dolgozott együtt, legismertebb munkájuk a Mephisto I-II. – amely 1982-ben Oscar-díjat kapott a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. A három kategóriában is Golden Globra jelölt filmje, A napfény íze állt a legközelebb hozzá – nyilatkozta a filmkészítés pénzügyi feltételeit megteremtő Óvári Lajos 2003-ban. Eszter tovább érdeklődik ismerőseinél, még a Pátyon élőknél is, ugyanis a producer özvegyének címére érkeztek 2008. november 22-től a részvétnyilvánítások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában