Hatkor nyitnak a szavazókörök

2019.10.13. 07:00

A városban több mint 37 ezer választó járulhat az urnákhoz

A szavazatszámláló bizottságok tagjai letették az esküt, a választás kellékei (szavazólapok, plakátok, tollak stb.) is megérkeztek, technikailag minden feltétel adott a vasárnapi választásra.

Körmendi Erzsébet

Városunknak 37.756 választópolgára van a nyilvántartás szerint, őket várják a 47 helyi szavazókörben október 13-án reggel 6 órától 19 óráig. Polgármestert, települési önkormányzati és nemzetiségi képviselőket választunk.

Újdonság a korábbi választásokhoz képest, hogy az átjelentkezők, nemzetiségi voksolók számára nem lesz külön szavazókör, a nemzetiségi voksok is ott adhatók le, ahol a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira egyébként is szavaznak. Szavazni abban a szavazókörben lehet, ahova az állandó lakóhelye a körzetesítés kapcsán tartozik, illetve átjelentkezés esetén, ahol a választó tartózkodási helye található.

Tegnap megérkeztek az urnák, ívek
Fotó: dunaujvaros.hu

Érvényes arcképes igazolványt, személyazonosság igazolására alkalmas, magyar hatóság által kiállított igazolványt és lakcímkártyát kell mindenkinek vinnie. Ha a voksolás előtt derül ki, hogy az okmányok valamelyike nem érvényes, a választás napján a Kormányablak ügyeletet tart, az okmányok pótlása azon a napon nehézség nélkül intézhető.

A választópolgár egy polgármesteri és egy önkormányzati képviselő választására vonatkozó szavazólapot kap, a polgármesteri szavazólapon három személy szerepel, közülük egyet kell megjelölnie. A választók 10 egyéni választókerületi képviselőt választhatnak, de természetesen mindenki kizárólag a lakóhelye szerinti jelöltekből választhat egyet.

A nemzetiségi jelöltre is szavazók a polgármesteri és az önkormányzati szavazólapon kívül zöld színű nemzetiségi szavazólapot is kapnak és hozzá zöld borítékot. A nemzetiségi szavazólapokat a zöld borítékban lezárva kell az urnába dobni. A lezárás nagyon fontos, mert ha a zöld boríték nem lesz lezárva, akkor a szavazat érvénytelen.

A mozgóurnát október 9-én 16 óráig lehet kérelmezni a választási irodán levélben, személyesen, online (www.valasztas.hu) vagy ügyfélkapun keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában