szóba elegyedett a dolgozókkal

2019.09.25. 07:00

Saját jövőjébe fektet, előre menekül, beszállítói piacon tör utat a Momert

Sajtónyilvános bejáráson tájékoztatta Cserna Gábor polgármestert Urbán László, a Momert Zrt. vezérigazgatója tegnap, bemutatva a vállalat jelenét és a jövőt célzó terveit.

Balla Tibor

Fotó: LI

Nem csak a vezérigazgató elmondásából, saját tapasztalatból is megismerhette Cserna Gábor polgármester, mennyit változott a nemrégiben fél évszázados jubileumát ünneplő egykori óragyár az elmúlt évtizedekben az olajos padlótól a számítógép-vezérelte gépekig. Urbán László végigvezette a polgármestert a különböző gyáregységeken, és elmagyarázta, hol, mit, hogyan készítenek. A város első embere azonban nem elégedett meg a hivatalos „tárlatvezetéssel”, lépten-nyomon megállt és szóba elegyedett a dolgozókkal. Az esemény végén összegzésként el is mondta, hogy a dolgozók visszajelzése alapján a gyárban nagyon jó közösség dolgozik.

Cserna Gábor polgármester találkozott a Momert dolgozóival a bejáráson
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Urbán László a több mint fél évszázados sikert azzal indokolta, hogy mindig megtalálták a helyes utat az óragyártástól, az írógépeken, mérlegeken át egészen a beszállítóipari részvételig. Mindezt lehetővé a fejlesztések tették, hiszen a fejlődésre mindig nagy hangsúlyt fektettek. A bejáráson is látható volt, szeptember végén nagy a hajtás, hiszen a szezonális termékekre az év végén mindig nagyobb az igény, most pedig a porszívóalkatrészek gyártására a várakozáson felüli igény érkezett, ugyanis egy porszívógyár számára egyedüli beszállítóként készítik a szívófejeket. A vezérigazgató elmondta, megnyertek egy 425 millió forintos pályázatot, amelynek a megvalósítási szakaszának első harmadában tartanak. Komoly összeget, mintegy 50 millió forintot fordítottak a számítógépes irányítási rendszer fejlesztésére, így már a raktárak nyilvántartása is vonalkódok alapján történik. A pályázati összeg egynegyedét saját termékfejlesztésre fordítják, ami már régi vágyuk volt, ugyanis a beszállítói megrendelések nagy volumene miatt ez eddig a háttérbe szorult. A pályázati forrás nem kevesebb, mint negyven százalékát a jövőjükbe fektetik, ugyanis az autóipari alkatrészek beszállítóinak sorába készülnek beállni, mégpedig azon belül is az elektromos autók gyártásának területén. Hogy az olajos padlók végleg eltűnjenek, a maradék 25 százalékból az épületek, az infrastruktúra fejlesztését kívánják megvalósítani. Itt is a fejlődést tartják szem előtt, a raktárak mögött már üzemel egy 50 KW-os napelem, az energiahatékonyság jegyében.

Cserna Gábor polgármester minden gyártási szakaszt szemügyre vett

Urbán László elmondta, a közelmúltban jelentették be, hogy megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, ami természetesen érzékenyen érinti a Momert egyensúlyát is. A vezérigazgató kijelentette, a cég stabilan áll a lábán, szerencsére nem ebbe az irányba fejlesztettek eddig sem. Azonban egy ilyen, 250 főt foglalkoztató vállalat nem tud megélni pusztán saját termékeiből, szükségük van a beszállítói piacra is. Miután a jászberényi üzletágat a jövő év elejétől fokozatosan fél év alatt vezetik ki a piacról, így nem szorítja az idő annyira őket. Igyekeznek új termékekkel is piacra lépni. Azon vannak, hogy ne legyen túl nagy zökkenő a gyár életében. Mint mondta, várhatóan lesznek átképzések, kisebb mozgások, de nagyobbakra nem számít. Sok mindenen mentek már keresztül, és az üzemben sokféle technológia fellelhető a szerszámgépgyártástól a lemezfeldolgozásig. Nemrégiben honosították meg például a műanyag-feldolgozást is.

Cserna Gábor megköszönte Urbán Lászlónak a tájékoztatót

Cserna Gábor kijelentette, jól döntött a közgyűlés, amikor Urbán Lászlót díszpolgárrá avatták. Egy családi vállalkozásból meghatározó vállalkozást építettek. Számára megnyugtató, hogy a cégvezetés hosszú távon, perspektívában gondolkodik, jó irányba mennek, és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában