Rejtélyes fájdalmak

2019.09.26. 08:00

Kórházi értekezlet az alhasi eredetű panaszokról

A Szent Pantaleon Kórház hagyományos tudományos értekezleteinek soron következő témája az alhasi fájdalmak okai voltak. A tegnap délutáni ülésen több szemszögből közelítették meg a kérdéskört.

Tóth Alexandra

2019.09.25. kórházi tudományos értekezlet Fotón: Dr. Máté Ágnes osztályvezető főorvos kórház, sürgősségi osztály Szent Pantaleon Kórház Dunaújváros Fotós Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Nehezen körülhatárolható téma, de legalábbis sok irányba vezethet egy, alhasi fájdalomra panaszkodó beteg diagnosztikája. A tudományos értekezleten urológus, sebész, nőgyógyász és belgyógyász is megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal.

Az ülést dr. Máté Ágnes, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa nyitotta meg. A doktornő ismertette a helyieket talán leginkább érintő problémakört, hiszen az alhasi fájdalommal küszködők jelentős része a sürgősségin keresztül jut el a szakorvosokhoz.

Dr. Máté Ágnes az SBO feladatairól beszélt
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Máté Ágnes rámutatott, hogy az SBO-nak nem feladata a tűpontos diagnosztika illetve a hosszú távú ellátás. Az érkezőket triázsokba, azaz súlyossági fokozatba sorolják egy pontos kikérdezés után, majd alapvető vizsgálatoknak vetnek alá. Alhasi fájdalmak esetén a mindenkor elvégzendő labor mellett kulcsfontosságú lehet a képalkotó vizsgálat elvégzése, ami a legtöbb esetben az ultrahang. (Soós Péter, a sebészeti osztály adjunktusa később kitért arra, hogy bizonyos esetekben szükséges lehet a CT is, de a sugárterhelés miatt csak indokolt esetben végzik el ezt a fajta vizsgálatot.)

A doktornő azzal folytatta, hogy a vizsgálati anyag elemzése után a beteget sok esetben egy javasolt terápia kíséretében hazabocsátják, amennyiben viszont az SBO birtokában lévő adatok indokolják, tovább küldik a pácienst arra az osztályra, amit a leletek indokolnak. A sürgősségi ellátást igénybe vevő betegek 20-30 százaléka hasi panaszokkal érkezik, ezek ritkán igényelnek komolyabb beavatkozást vagy szakosztályos ellátást, többnyire banális problémák állnak fent.

Valamennyi előadó egyetértett abban, hogy az ultrahangos vizsgálat és a labor kulcsfontosságú, emellett pedig nagyon sok múlik azon, mennyire sikeres a kommunikáció a beteg és az orvosa között. Hiszen egy alhasi panasz hátterében állhat fertőzés, daganat, vírus, sérv, de akár nemi betegség vagy trauma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában