Heten vehették át az állampolgársági papírokat

2019.09.25. 14:00

Képviselni a magyar nemzet értékeit

A honosítási eljárás keretében kedden heten tettek állampolgári esküt a városháza C épületének rendezvénytermében.

Szabó Szabolcs

20190924 Dunaújváros Honosítási ceremónia a városházán Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Kedden délelőtt az ünnepélyes honosítás keretében először Magyarország nevezetességeiről tekinthettek meg összeállítást a résztvevők, majd elsőként Kozma Miklósné anyakönyvvezető üdvözölte az egybegyűlteket.

Cserna Gábor hét új magyar állampolgárt köszönthetett. A polgármester beszédében kifejtette:

– Hivatali teendőim közül a számomra legkedvesebb az esküvő és a honosítási eljárás utolsó lépcsőfoka, amikor a magyar állampolgárságukat felvevők esküvel, fogadalommal tesznek hitet a magyar nemzet és Magyarország mellett.

Cserna Gábor ünnepi beszédében gróf Széchenyi Istvánt idézte: „A Múlt elesett hatalmunkból, a Jövendőnek urai vagyunk. Ne bajlódjunk azért hiábavaló reminiscentiákkal, de bírjuk inkább elszánt hazafiságunk s hív egyesülésünk által drága anyaföldünket szebb virradásra. Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; – én azt szeretném hinni: lesz!”

Went Clifford Sydneyt üdvözli Cserna Gábor polgármester
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Jöjjenek hozzánk bárhonnan, a legfontosabb, hogy érezzék át, mit jelent magyarnak lenni. Művelni a magyar nyelvet és képviselni a magyar kultúrát. Külön köszöntöm azokat a határon túli magyarokat, akik úgy döntöttek, hogy a már meglévő kettős állampolgárság által biztosított jogi keretek mellett is meg szeretnék erősíteni identitásukat e honosítási eljárással.

Az esküt követően Wass Albert Üzenet haza című versét hallhatták a megjelentek. „És üzenem mindenkinek, testvérnek, rokonnak, idegennek, gonosznak, jónak, hűségesnek és alávalónak, annak, akit a fájás űz és annak, kinek kezéhez vércseppek tapadnak: vigyázzatok és imádkozzatok! Valahol fönt a magos ég alatt mozdulnak már lassan a csillagok s a víz szalad és csak a kő marad, a kő marad.” Kedden Miklós Teréz, Szabó Csilla, Vasadi Eszter, Vasadi Zsolt, Lakatos Julianna, Homorogan Loredna, Went Clifford Sydney vehette át a hivatalos oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában