Érdemes odafigyelni a boltokra és kedvezményekre

2019.08.30. 07:00

Kezdődik a tanév, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni

A családi kasszára komoly terhelést kényszerít a tanévkezdés. Az iskolaszerek beszerzésénél érdemes odafigyelni, hová megyünk megvásárolni azokat, ugyanis jelentős lehet a különbség.

Balla Tibor

20190826 Szolnok Átvették a könyveket a Verseghy Gimnáziumban. Fotó: Csabai István CSI Új Néplap

Fotó: Csabai István

Ha a szülő az árra koncentrál, egy átlagos füzetet akár ötöd annyiért is meg tud venni az egyik helyen, mint a másikon. A Pénzcentrum négy kiskereskedelmi boltlánc és egy írószerbolt tanszerárait hasonlította össze. Jelentős különbségek adódtak. Egy négyzethálós füzet ára 19 és 95 forint között, a hangjegyfüzet 79 és 351 forint között, egy doboz gyurma 399 és 690 forint között, a papírragasztó stift 59 és 410 forint között, a 12 darabos ceruzakészlet 249 és 990 forint közötti áron érhető el. Érdemes körülnézni több üzletben is.

Az idei tanévben 9. osztályig ingyenesen kapják meg a diákok a tankönyvet, de jövőre már a köznevelésben és szakképzésben is ingyenes lesz
Fotó: Csabai István

 

Jelentős tétel lehet a tankönyv is 9. osztály felett, de rászorultsági alapon az is ingyenes. A tartósan betegek, a sajátos nevelési igénnyel rendelkező diákok, szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulók, a saját jogán jogosult nagykorú, a gyermekvédelmi gondoskodás keretében nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülők kaphatnak ingyen tankönyvet.

Dunaújváros önkormányzata az idén is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező dunaújvárosi polgárnak, akinek gyermeke a 2019/2020-as tanévben először kezdi meg az általános iskola vagy a középiskola első osztályát. Az egyszeri, 15 ezer forintos támogatásra az a család jogosult, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot, a gyermekét egyedül nevelő szülő-gondviselő esetében pedig a 99 750 forintot. A támogatás iránti kérelmet július 1-je és szeptember 30-a között lehet benyújtani. A kérelemhez a formanyomtatványt a hivatal szociális osztályának folyosóján kihelyezett tartókból, illetve az önkormányzat honlapján lehet beszerezni. A kérelemhez mellékelni kell a beadást megelőző hónap jövedelemigazolásain túl a köznevelési intézmény igazolását a tanuló felvételéről vagy amennyiben a tanév megkezdődött az iskolalátogatási igazolást.

Támogatások

A 2019/2020-as tanévben az 1–9. évfolyamig járó diákok számára ingyenes a tankönyv, amíg várhatóan a következő, a 2020/2021-es tanévben minden diák ingyenesen juthat hozzá tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben egyaránt. Ezzel befejeződik a 2013/14-es tanévben indult folyamat, amellyel felmenő rendszerben vezették be az ingyenes tankönyvellátást. Az intézkedés célja, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak minden diák számára. Az ingyenes tankönyvellátásra eddig több mint 12 milliárd forintot fordítottak évente, ez a forrás tovább bővül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában