biztonság

2019.06.29. 18:00

Figyeli a Véda a kötelező biztonsági öv használatát is

Tesztüzem után már élesben figyelik a Véda rendszer kamerái a biztonsági öv kötelező használatát.

mw

Közérdekű adatigénylésre közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy már élesítették a járműforgalmat figyelő rendszer újabb funkcióját. A köznyelvben szupertraffi paxként emlegetett hálózat jelenleg 134 fix telepítésű, több kamerát tartalmazó kapuból és 160 mobil eszközből áll. A komplex berendezések radaros traffipaxból, lézeres nagyságmérő műszerből, hagyományos forgalomfigyelő kamerákból és éjjellátó infrakamerákból állnak.

A hivatalos nevén Véda közúti intelligens kamerahálózat 2012–2015 között épült ki az országban, a közlekedésbiztonság növelése céljával. A KRESZ betartását figyelő rendszernek kimutatható a megelőző hatása, bevezetése óta érzékelhetően csökkent a gyorshajtó autósok száma. A kamerák a sebességmérés mellett alkalmasak arra is, hogy érzékeljék, a járművek vezetői és utasai bekötötték-e a biztonsági övüket. Az övhasználat elmulasztása szabálysértés, lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autópályán 20 ezer forint a bírság, amelyet a kamerakép elemzése után az illetékes rendőrkapitányság szab ki a szabályszegőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában