slágertémákat kaptak

2019.05.09. 08:00

Még egy kipipálva: megvolt a történelem is

Nagy kő esett le a diákok szívéről tegnap dél­előtt, ugyanis mára már túl vannak az általánosságban legnagyobb izgalmat kiváltó tantárgyi vizsgákon. Szerdán a történelmet pipálhatták ki a végzősök.

Tóth Alexandra

A vizsga két nagy részből állt, a feladatok megoldásához pedig 180 perc állt a diákok rendelkezésére. A magyartól és a matematikától eltérően viszont itt maguk gazdálkodhattak az idővel, és eldönthették, melyik részre mennyi időt szánnak. Az első részben egyszerűbb, rövid feladatok sorakoztak, amelyek valamilyen forrás, diagram, kép értelmezését várták a diákoktól. Ebből a típusból tizenkettőt kellett megoldaniuk az első részben. Tematikailag az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot kaptak a diákok. A forráselemzés fontos része a történelemóráknak, ez tehát jól begyakorolható a tanévek során.

A Bánki végzősei kissé feszülten várták a vizsga kezdetét
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A második rész pedig esszéfeladatokból állt, itt részben a trianoni béke hatásairól, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról, illetve a középkori uradalmakról írhattak fogalmazást az érettségizők. Ezekre a témákra a történelempedagógusok felkészülnek, mivel slágertémák az érettségiken, és pont ezért rendszeresen kerülnek elő a felkészítő órákon.

Bíztak a könnyű feladatokban

Az írásbeli érettségik május 5. és 24. között folynak, a mai napon angol nyelvből vizsgáznak a fiatalok. Idén összesen 71 400 végzős diák bizonyítja rátermettségét az érettségik folyamán. Emelt szinten is egyre többen vizsgáznak, országos szinten 43 300 vizsga történik emelt, és 351 700 pedig középszinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában