Eszterlánc

2019.05.18. 14:00

Az én házam az én váram

My house is my castle, az én házam az én váram, tartja az angol közmondás.

Szente Tünde

Élete során valamennyi típusú magányt volt szerencséje megtapasztalni Eszternek. Megismerte az életkorra jellemzőket, így a gyerek-, a kamaszkori magányt és kacsingat az időskori magányosok klubja felé. Egészségügyi intézményben első magára maradási traumája a kórház szülészeti osztálya vajúdójában érte, amikor szembesült azzal, hogy a helyzettel önmaga kell, hogy megbirkózzon. Később betegen belekóstolt a félelem és szorongás táplálta magányba, abba az érzésbe, hogy hamarosan minden nélküle fog menni a maga útján. Nem egyszer érezte társaságban a világ- és életfelfogásából adódó magára maradottságát. Angliában egymaga majd’ belehalt a nyelvi- és kulturális elszigeteltségébe.

Sok év pörgés után fizikai magányra vágyik, kevesebbet megy emberek közé, lemondja a találkozókat, helyettük az otthon adta nyugalmat választja. A szerettei közelében érzi magát biztonságban, az idegenektől idegenkedik. Ettől a felismeréstől mégis megijedt, attól félve, hogy nem lesz ennek jó vége. Katalin szempontjai arra sarkallták, hogy visszataláljon az emberek közé a maga választotta társas elszigetelődés helyett. Kati olyanokkal érvel, hogy a magányosság táptalaja a félelemnek és a bizonytalanságnak. A magányos emberek kevesebbet mozognak, rosszabbul alszanak, a meglévő kapcsolataikat leértékelik, és megkérdőjelezik azokban betöltött szerepüket. A tartós magány az elhízás és az abból következő betegségek kiváltó oka lehet. A hosszú távú elkülönülés magas vérnyomáshoz, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, növeli a szívinfarktus és a ­stroke kockázatát.

Eszter meglepődött azon, hogy a legmagányosabbak kiváló szociális képességekkel rendelkeznek, pedig sokáig az ellenkezőjét feltételezték, azok kárhozatják magukat magányra, akik antiszociálisak és kommunikációs zavarokkal küszködnek. Dániel előhozakodott egy angliai felmérés eredményével, amely szerint a 18 és 34 év közötti korosztály gyakrabban érzi magát magányosnak, mint az 55 év felettiek. Európa 25 országát vizsgáló kutatásból pedig az körvonalazódott, hogy Magyarországon a 30 év alatti megkérdezettek közül 9,6 százalék gyakran érzi magát magányosnak, ugyanakkor a 60 év felettieknek is igen nagy része, 21,1 százaléka mondta, hogy gyakran magányos.

A magányos csiga meséjét Csilla osztotta meg unkatestvérével. A csiga születésénél fogva egyedül élt a házában, annyira magányosan, hogy már a nevét is elfelejtette, hiszen soha nem szólt hozzá senki. Ki se bújt onnan, olvasott, zenét hallgatott, s amikor ezeket is megunta, csak naphosszat bámult kifelé az ablakon, mígnem egyszer mégis rátalált a boldogság, nem csupán a szerencsének köszönhetően, hanem azért is, mert valahol a lelke mélyén, mégis csak vágyott utána…

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában