Kincset érő baba-infók

2019.05.11. 07:00

A kórház előadásai hasznosak lehettek a leendő szülők számára

A születés-napok keretein belül megrendezett kórházi előadás-sorozat valamennyi megközelítésből körbejárta a fogantatás, a szülés, a születés témakörét.

Tóth Alexandra

Egész héten tartottak az előadások és interaktív foglalkozások a születés hete kapcsán Dunaújvárosban. Csütörtökig a Védőnői tanácsadóban várták a szülőket, pénteken délelőtt pedig a Szent Pantaleon Kórház szülészeti-nőgyógyászati összevont osztályának dolgozói és szakelőadók készültek hasznos, valamennyi leendő szülőben felmerülő kérdéseket megválaszoló prezentációkkal.

Dr. Kolos János főorvos köszöntője és megnyitója után Klauzné Bozor Zsuzsanna osztályvezető főnővér mutatta be az osztályt, ami nem mellesleg 2018-ban „családbarát osztály” minősítést kapott. Az osztály évente háromszor hatalkalmas szülésfelkészítő tréninget szervez, amelyeken kismamák és kispapák egyaránt térítésmentesen vehetnek részt. Kozma Bernadett szülésznő a tréningekről tartott előadásában elmondta, mely foglalkozások alkalmával milyen témák kerülnek előtérbe. A minden részletre kiterjedő, jól strukturált előadás-sorozat célja, hogy a szülés pozitív élmény legyen az anyukák számára, valamint szülői elégedettség elérése a pontos, részletes tájékoztatással. Megtudtuk, hogy a kismamák 10-12 százaléka él a tréning lehetőségével és azt is, hogy a legközelebbi szülésfelkészítő tanfolyam első foglalkozása május 12-én 3 órakor kezdődik majd.

 

Az aviva kismamatorna előnyeiről Ajkay Nóra oktató mesélt. A módszer nemcsak várandós kismamáknak, hanem gyermeket tervező hölgyeknek is rendkívül hasznos. Sajnos általános jelenséggé vált a nők körében a sikertelen fogantatás, aminek számos oka lehet. Az aviva torna hatással van a belső izmokra, azok mozgatása, stimulálása pedig a hormonháztartásra képes kedvezően hatni. Segíti a tápanyagszállítást, oxigéndús vér kerül az alhasba, de még a premenstruáció tüneteit és a PCOS okozta kellemetlenségeket is képes enyhíteni.

 

Fekete Viktória szülésznő előadásában arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy melyek azok a testi tünetek, amikkel még nem, és mik azok, amikkel már feltétlenül el kell indulniuk a szülészeti osztályra a kismamáknak, illetve részletezte, mi minden kerüljön be kórházi csomagba.

Kozma Bernadett az aranyóra fogalmát és annak jelentőségét mutatta be, Erős Éva újszülött- és csecsemőápoló pedig az anyatejes táplálás fontosságát taglalta. Szigeti Szilvia védőnő ismertette, hogy milyen vizsgálatokat végeznek az újszülötteken a kórházi tartózkodás alatt, végül dr. Simon Csikós Krisztina a szülés utáni fogamzásgátlásról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában