A Velencei-tavi és Duna menti Szövetségének intézték

2019.04.26. 20:00

Haltelepítés volt Battától Dunaújvárosig

Nem csak a haltenyésztők, hanem hivatásos halőrök is közreműködtek

Pekarek János

Nem csak a haltenyésztők, hanem hivatásos halőrök is közreműködtek annál a haltelepítésnél, amelyet a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által támogatott akciós halkészlet terhére szerveztek április 23-án, mint a tavaszi pontytelepítés második részletét.

A Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetségének (HVDSZ) halőrei összesen húsz mázsa háromnyaras pontyot telepítettek a Dunába Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros térségében. Az egy héttel korábban lezajlott első telepítési ütemben ugyancsak húsz mázsa háromnyaras ponttyal lett gazdagabb a folyam, akkor Adony, Ercsi és Százhalombatta partjainál.

Fényképeink is bizonyítják, hogy a halakat nem csak szakszerűen, hanem ugyanakkor nagyon gondosan is helyezték a vízbe, többnyire a megszokott haltelepítési helyeken, amelyeket nagy szakértelemmel és tapasztalattal választottak ki a halőrök. Dunaújvárosnál például az egykori kompkikötő rámpája az egyik ilyen hely, ahol a víz kellően sekély, ám elég gyors sodrású ahhoz, hogy a halak hamar magukhoz térjenek a szállítás megrázkódtatásai után, és felélénkülve felfedezzék új, számukra minden bizonnyal izgalmas, természetes környezetüket.

Húsz mázsa háromnyaras ponty érkezett Fotó: HVDSZ

Haltelepítésnél nincsen fogási tilalom – bár (mint lapunkban néhány napja részletesen megírtuk) fajtánként eltérő időpontokban tilos horgászni az ilyenkor tavasszal ívó halakat.

A tervszerű haltelepítések nemcsak a horgászok fogási esélyeit javítják, hanem segítenek fenntartani a kényes egyensúlyt az őshonos halak között, s visszaszorítani az invazív fajokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában