ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2019.02.27. 17:30

Vezetői változások a drogambulancián

Több fontos bejelentést is tettek a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) ülésén az MRE Dunaújváros Drogambulanciáján.

Balla Tibor

Magát a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot érintő kérdés, hogy a DBKEF titkári feladatait ezentúl Hum László egykori egészségügyi irodavezető, mentőtiszt, korábbi mentőállomásvezető, a polgármesteri hivatal humán szolgáltatási osztályának munkatársa tölti be, ugyanis a korábbi titkár, Szabó Ádám magasabb beosztásban került.

Fontos változások történtek az MRE Dunaújváros Drogambulancia vezetésében is. Az év elején távozott a korábbi intézményvezető, Czere-Ambrus Mária, a helyére január elsejétől Centgraf Károly, az MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonának korábbi programvezetője érkezett.

Centgraf Károly, a drogambulancia új vezetője Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Czere-Ambrus Mária pszichológus elmondta, maradt az addiktológia területén. Két helyen is dolgozik a jövőben, egyrészt a székesfehérvári Egészségdokk Drogambulancia és serdülőkrízis centrumban, valamint a Találj Haza Rehabilitációs Alapítványnál. Székesfehérváron a gyermekpszichológia és a gyermekaddiktológia területén munkálkodik, Dunaújvárosban pedig közösségi pszichiátriával és prevencióval foglalkozik, így továbbra is elérhető lesz a városban.

Centgraf Károly elmondta, hogy lassan tizenkilenc esztendeje foglalkozik szenvedélybetegekkel, először önkéntesként, aztán már főállásúként. Tizenöt esztendeje került az MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Rác­keresztúri Drogterápiás Otthonához. Mint mondta, örömmel vállalta el a felkérést a dunaújvárosi drogambulancia vezetésére. Végzettségét tekintve szociális munkás és családterapeuta, oktat a Semmelweis Egyetem mesterképzésén szociális munkát, annak módszertani kísérését, mindemellett a református egyházon belül is sokféle, főleg lelki gondozói tevékenységet folytat. Elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az intézmények közötti együttműködést, ezt – véleménye szerint – nagyon erősen fejleszteni kell és szükséges összehangolni. Ennek egy jó terepe lehet a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is. Kijelentette, ahhoz, hogy ezt az együttműködést ki tudják építeni, fontos, hogy tényekkel tudjanak dolgozni, fontos felmérni, mi is a helyzet a városban, a régióban. Ezek alapján lehet majd a drogstratégiát kidolgozni.

A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésének résztvevői Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A DBKEF ehhez komoly segítséget nyújthat, hiszen a tegnapi ülésen is képviseltette magát a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság, az Egészségmegőrzési Központ, a drog­ambulancia, a vöröskereszt, az önkormányzat, a Dunaújvárosi Óvoda, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, a Dunaújvárosi Egyetem, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ, az Útkeresés Segítő Szolgálat és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért (DHHF) Közhasznú Nonprofit Kft. is. A sajtónyilvános bevezetés után zárt körben megkezdődtek az egyeztetések.

Orgovány Zoltán, a DBKEF elnöke az ülés zárt körű része után elmondta, egy munkacsoport alakult, amelynek tagja a drogambulancia, az Útkeresés szolgálat, a rendőrség, az Egészségmegőrzési Központ és Czere-Ambrus Mária. A munkacsoport a kidolgozott konkrét feladatokkal március első felében már ülésezni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában