önálló döntések

2019.02.22. 17:30

A Kincskereső tagóvodában idén ismét elindították az Ovizsaru programot

Három új tagja is van a Kincskereső óvoda nagycsoportos közösségének, néhány hónapra beköltözött közéjük Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi, az Ovizsaru program három kesztyűs bábja.

Balla Tibor

Szinte hihetetlen, de a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya immár kilenc esztendővel ezelőtt indította útjára az Ovizsaru programot, mégpedig azzal a céllal, hogy megelőzzék, hogy az apróságok bűncselekmény vagy baleset áldozatává váljanak.

A Kincskereső nagycsoportos óvodásai fi gyelmesen hallgatták a rendőrök tájékoztatóját Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Markóné Kiss Andrea, a Kincskereső tagóvoda vezetője elkötelezett híve ennek az igencsak hasznos programnak, így évről évre találkoznak a jövőre iskolába készülő nagycsoportosokkal. Hogy miért velük? Azért, mert ők hamarosan iskolába mennek, hosszabb-rövidebb időt már egyedül, illetve felnőtt felügyelete nélkül is eltölthetnek otthon vagy a játszótéren, adott esetben önálló döntésekre kényszerülhetnek. Ezekre a helyzetekre készíti fel őket a program. A program témakörei: Az ismerkedés szabályai (ki az idegen számunkra, mit mondhatunk el idegen embernek magamról és a családomról).

A nagycsoportosok Markóné Kiss Andrea, Kiss Dénes és Szentes Marianna láthatósági mellénybe bújtak

A szabályok, utasítások betartásának fontossága (kinek az utasításait tartsuk be, kinek fogadjunk szót s miért). Az idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat, ajándékelfogadás szabályai (utcán, játszótéren, idegen lakásban). Az egyedüli otthon tartózkodás szabályai (telefonálás, idegen beengedése a lakásba). Veszélyes eszközök is lehetnek, nem játékszer (háztartási eszközök, szúró-vágó eszközök használata, testi épség megóvása). A közlekedés szabályai (gyalog, kerékpárral, utasként gépkocsiban). A témakörök feldolgozása nem kizárólag az óvodában történik. A játékos foglalkozások után egy-egy feladatlapot, vagy színezőt visznek haza a gyerekek, amelyet otthon a szülővel közösen oldanak meg, színeznek ki, így a szülő is tájékozódhat gyermeke ismereteiről.

Markóné Kiss Andrea, Kiss Dénes és Szentes Marianna

A tegnapi nyitó eseményen Szentes Marianna rendőr alezredes és Kiss Dénes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető – mindketten a bűn­ügyi osztály munkatársai – látogattak el a tagóvodába, a stílszerűen láthatósági mellénybe öltözött óvodások közé, hogy meséljen a rendőrök munkájáról, arról, hogy bátran fordulhatnak segítségért hozzájuk, nem kell félni tőlük. Szentes Marianna zárásként három bábut (Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi) hagyott a csoportban, velük folytatódik tovább a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában