meggyorsítja az ügyintézést

2019.01.18. 12:00

Telefonos applikációval is bejelenthető a kár

Mind az androidos, mind pedig az iOS platformon napok alatt a legnépszerűbb magyarországi alkalmazássá vált a múlt héten elindított digitális kárbejelentő, amelyet egy hét alatt több mint 62 ezren töltöttek le az ekar.hu oldalról.

Balla Tibor

Néhányan már használni is kényszerültek: a biztosítókhoz közel ötven, balesethez kötődő kárbejelentés érkezett ezen a csatornán. Az egyik társaság jelezte, hogy az egyik, kisebb koccanáshoz kapcsolódó ügyet 24 órán belül sikerült rendezni, a kártérítés összege az ügyfél számlájára került.

Az applikáció értékelése az áruházakban 4-es feletti átlagot ért el, a problémamentes felhasználók aránya 99,8 százalék. A MABISZ ugyanakkor folyamatosan értékeli a beérkező észrevételeket, és ezek alapján napokon belül megjelenik az 1.0.1-es verzió.

A telefonos applikációval gyorsabb az ügyintézés
Fotó: pixabay

Az eddigi kérdések, megjegyzések nyomán érdemes felhívni a figyelmet az alábbiakra. Figyeljünk oda, hogy az alkalmazás-áruházak kínálatából ezt az applikációt töltsük le, mert csak ezzel a bejelentővel vannak összehangolva a magyarországi biztosítók informatikai rendszerei. Keresésnél a kulcsszó: e-kárbejelentő. Az alkalmazás jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni.

A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Az e-kárbejelentő alkalmazás segítségével azonban a káresemény jóval egyszerűbben és gyorsabban bejelenthető, az elküldést követően a biztosítók azonnal megkezdhetik az ügyintézést.

Jó, ha tudjuk!

Az alkalmazás még nem alkalmas casco kár rögzítésére. A beküldés után a bejelentést a rendszer véglegesíti, annak adatait egyik részt vevő fél sem módosíthatja. Hibás adat esetén a korrigálását az illetékes biztosítótól lehet kérni az eljárás során, vagy a felek kitölthetnek egy teljesen új elektronikus kárbejelentőt. A MABISZ a kárbejelentést a felelősként megjelölt fél biztosító részére, ha vitatott a felelősség, mindkét biztosító részére megküldi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában