Kinyílt az olló – nagyon eltérő árak és lehetőségek országszerte

2019.01.11. 07:00

Idén megtorpanhatnak az ingatlanpiaci árak

Évekkel ezelőtt az albérletpiac egy balatoni nyaralóhoz hasonlított.

Szabó Szabolcs

Ha volt valakinek négy fala, amit ki szeretett volna adni, azt az ingatlan állapotának és elhelyezkedésének megfelelő áron fejfájás nélkül meg tudta oldani, hiszen rengeteg jelentkező volt.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a helyzet 2019-re annyiban változott, hogy mindenki egyre emeli a bérlemények árát. A bérlők kifizetik a magasabb díjat is, de cserébe egyre magasabb igényeket fogalmaznak meg.

Továbbra is keresettek az albérletek Dunaújvárosban – egyre többet érnek a téglalakások is
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Egy másfél szobás lakás ára a fővárosban duplájára, 80-ról 160 ezer forintra emelkedett néhány év alatt, amiért a bérlők sokkal komolyabb nívót is várnak el. Az esetek többségében vagy a bérlő vállalja a kivett lakás felújítását egy nyomott bérleti díjért, vagy a tulajdonosnak kell tudomásul vennie, hogy ha magasabb árat szeretne, akkor az ingatlant szép, lakható, kifestett állapotban, esetleg bútorozottan kell a bérlő rendelkezésére bocsátania” – fogalmazott a szakértő.

Ordas István 1991 óta dolgozik az ingatlanpiacon, tőle a helyi tendenciákról érdeklődtünk:

– Nagyon kinyílt az olló, azaz bizonyos ingatlanok ára valóban csúcson van, számos ingatlant pedig szinte lehetetlen értékesíteni. A fővárosi árak természetesen húzzák magukkal a vidéki árakat is, ám az ügyes vásárlók, bérlők most is jól járhatnak. Csak egy példa: ma egy jó helyen lévő kétszobás téglalakás ára elérheti a 15–18 millió forintot is, ezért az összegért már jó állapotú házat is lehet vásárolni a környékbeli településeken.

Egyrészt pozitív, hogy a 2008-as gazdasági válság óta újra valós értékük lett az ingatlanoknak, ám most már olyan irreális árakkal is találkozunk, amelyre nem lesz fizetőképes kereslet. A 2019-es évben várhatóan megáll az ingatlanárak növekedése. Egyrészt, országos szinten is egyre több új építésű ingatlant adnak át, másrészt a hazai jövedelmek is határt szabnak az áremelkedésnek. Az albérletpiac továbbra is élénk, hiszen még mindig magasan a keresleti oldal dominál.

A befektetők

Balogh László, az ingatlan.com szakértője korábban kifejtette, a fővárosban idén 20–30 százalékos volt a drágulás és az ország többi nagyvárosa is felzárkózott a dinamikus áremelkedésben. A szakértő szólt arról is, hogy Budapest belvárosában már minden harmadik lakást külföldiek vásárolnak meg. A szakemberek szerint egyre többen tekintenek hosszú távú befektetésként az ingatlanokra, amelyeket bérleményként értékesítenek újra. Dunaújvárosban továbbra is keresettek az elérhető árú, azaz 60–90 ezer forint/hó albérletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában