NÖVÉNYVÉDELEM, CEFRÉZÉS, BORÁSZAT

2018.11.11. 13:00

Téli gazdaestéket szerveznek Adonyban

A gazdaesték sorozatának szervezője a Duna-menti Szent Orbán Borrend, amelynek idén megválasztott, új vezetősége kezdettől azon igyekszik, hogy hasznos, új kezdeményezésekkel, új programokkal álljon elő.

Sági Zoltán

Fotó: Sági Zoltán

Schmidt Attila nagymester lapunknak elmondta: az új utak keresésének során a tagság és a közönség visszajelzései döntik majd el, mely ötletek bizonyulnak életképesnek, mely programokra lesz visszatérően is igény. A megújulást célzó ötletbörzék eredménye volt az év során szervezett programok többsége, és az lesz a Téli gazdaesték nevet viselő, háromalkalmas előadás-sorozat is, amelynek vállalt célja az, hogy a rend a tagsága, a borosgazdák számára biztosítsa az ismeretszerzés, a szakmai fejlődés lehetőségét. A meghívott előadók a szakterületük kiemelkedő képviselői lesznek. Elsőként, november 16-án 18 órától Vanó Imre növénydoktor, növényvédelmi szakember tart kimondottan a kiskerti növényvédelem témakörében ismeretbővítő előadást, főként a szőlőre és a gyümölcsfákra vonatkozó tudnivalókra koncentrálva.

A Téli esték második állomása december 7-én a cefrézés, pálinkafőzés témaköre lesz, ahol nemcsak a jó pálinka készítésének rejtelmeibe kóstolhatnak bele a résztvevők, hanem az ismertetett eljárások eredményeképpen létrejövő párlatokba is. Ezen állomás házigazdája Kovács Béla tabajdi pálinkafőző mester lesz, aki az estre az általa készített pálinkákból kóstolóval készül.

A borrend a borbíraképzést is támogatja
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A harmadik előadásra januárban kerül sor – ennek pontos dátumát a szervezők még nem rögzítették, de biztosan nem csúszik későbbre, hiszen februárban már közgyűlés, gazdanap, no és az induló szőlőskerti munkák adnak elfoglaltságot a rend tagjainak. Januárban tehát a kiskerti szőlőművelés és borkészítés témáival várja majd az érdeklődőket Simonyi Zoltán borász Soltvadkertről, aki különböző szintű borászképzések gyakorló oktatója.

A kép egy korábbi nyári adonyi borversenyen készült
Fotó: Sági Zoltán

A Téli esték előadásaival kapcsolatban Schmidt Attila hangsúlyozta: a cél a hobbi­jellegű gazdálkodás támogatása, hiszen Adonyban kereskedelmi célú pincészet nincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában