Hatalmas veszteségeket szenvedett a település

2018.11.03. 20:00

Penteleiek virágai az emlékműnél

A hagyományokhoz híven a Pentele Baráti Kör tagjai október 31-én, szerdán délután helyezték el az emlékezés koszorúit a dunaújvárosi köztemetőben található II. világháborús emlékműnél.

Szabó Szabolcs

A dunaújvárosi köztemetőben található II. világháborús emlékműnél évről évre október 31-én délután közösen emlékeznek a régi penteleiekre, két nagy világégés áldozataira a Pentele Baráti Kör tagjai. Így volt ez szerdán is. A hagyománytisztelő penteleiek már a hivatalos megemlékezés előtt egy órával megérkeztek, mécseseket gyújtottak, virágokat helyeztek el a talapzatnál és az áldozatok nevét felsorozó emléktábla tövében.

Parádi György és Szabó Terézia az emlékműnél Fotó: Zsedrovits Enikő

– A meghitt emlékezésen a baráti kör elnöke, Parádi György tartott beszédet, amelyben rövid történeti áttekintés keretében mutatta be, hogy a két világháború között szépen fejlődő, több mint ötezer lakost számláló település milyen hatalmas emberi és anyagi veszteséget volt kénytelen elszenvedni a háborús években.

– Két szempontból is fontos számunkra ez a közös gyertyagyújtás. Egyrészt kötelességünknek érezzük, hogy közösen gondoljunk a régi pentelei családokra, akik számos családtagjukat veszítették el a fronton, vagy éppen akkor, amikor itt hullámzott a front. Sajnos, a véres háború borzalmait ez a korábban prosperáló település is megtapasztalta. A halálos áldozatok mellett, sok asszonyt megerőszakoltak, sokakat kiraboltak. Másrészt, szeretnénk, hogy a következő generációk is gondoljanak a régiekre, megismerjék a történelmi tényeket – mondta el lapunknak Parádi György.

Az emlékezők között volt Szabó Terézia, Farkas Borbála és Farkas Izabella is, ők lapunknak kiemelték, a Szabó Tamás által szerkesztett Pentele ezer éve című, összefoglaló helytörténeti munka részletesen is bemutatja az itteni harcok történetét és a pentelei családok veszteségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában