szép évforduló

2018.11.09. 14:00

Ismét egy idős vasutast köszönthettünk!

Úgy hozta a sors, hogy az előző napi, szépkorúval történt találkozás után ezúttal egy kilencvenöt esztendős férfiút köszönthettünk csütörtökön – és ő ugyancsak a vasútnál töltötte hosszúra nyúlt munkáséveit.

Pekarek János

Dunai Imre Pusztaszabolcson született – talán már mondanunk sem kell, hogy vasutascsaládban: szülei pályaőrök voltak. Ő maga forgalmista lett, és ebben a minőségében szolgált azután nyugdíjig. Mégpedig számos, vagy inkább számtalan helyen. 1939-ben kezdte a szolgálatot Pusztaszabolcson, aztán Komárom, Kiscséripuszta, az erdélyi Bályok, majd Százhalombatta, ismét Pusztaszabolcs, Seregélyes, Iváncsa, Sztálinváros, Pusztaszabolcs, Iváncsa voltak az életút képletesen és a szó szoros értelmében is vett állomásai.

Amikor itt, nálunk szolgált, 1958–1960 között, akkor a vasútállomás még félig-meddig a vasműhöz tartozott. Persze, ebben a városban mi az, ami többé-kevésbé nem a vasmű miatt jött létre, nem kötődött a vasgyárhoz?

Az ünnepelt Dunai Imre (j) Gombos István alpolgármester társaságában a születésnapi köszöntésekor
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ennek ellenére Imre bácsi, aki ma egyik lánya és veje szomszédságában él Dunaújvárosban (a másik lánya fővárosi), még idős korában is sokáig pusztaszabolcsi szolgálati lakásában töltötte idejét – amíg hat esztendeje, a kilencvenedik évéhez közeledve jobbnak látta a szoros rokoni közelséget vállalni, korához képest kiváló fizikai állapota ellenére.

A legfontosabb, hogy bárhol is legyen, szép családja mindenhol megmelengeti a szívét. Két lánya született, hat unokája van, és a közeljövőben várják hatodik dédunokája érkezését.

Születésnapja alkalmából Gombos István alpolgármester köszöntötte, szokása szerint megköszönve neki, hogy ilyen élhető várost építettek kortársaival. S valóban: ha kinéz az ablakon a Technikum városrészben, láthatja: él az a város, amit ő segített építeni!

A vasút sajátos hagyományairól

A vasútnak megvan a maga külön világa, megvannak a sajátos hagyományai.

Egy olyan vasutas-településen, mint Pusztaszabolcs, különös hangsúllyal gondozzák is ezeket a hagyományokat. Dunai Imre benne van abban a könyvben, amit a pusztaszabolcsi vasutasokról írtak. Nem véletlen, hiszen abból a településből a vasút csinált jelentős helyet. S még hogy szerepel ő! Ott áll első vasutasigazolványa fotója is. A szövege: „Dunai Mihály pályaőr, üzemi altiszt Imre fia részére”.

Nem ám akárkinek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában