Fogas kérdések napja

2018.11.19. 09:00

Így lehet egészséges és gyönyörű a mosolyod

A Móricz Zsigmond Általános Iskolában már hagyománnyá vált, hogy Móricz Károlyné „Erika néni” előadást tart a tanulóknak a fogápolás fontosságáról.

Tóth Alexandra

A szemléletes prezentációt nem is időzíthette volna jobban, hiszen délelőtt az európai mézes reggeli kapcsán különböző mézeket kóstolhattak a gyerekek, ám a méz is cukor, ami a nem megfelelő szájápolás mellett károsíthatja a fogakat.

Szemléletes előadás, kíváncsi gyerkőcök Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az alsósok számára tartott fogászati gyorstalpaló során a diákok megismerhették a fog felépítését, a helyes fogmosás menetét és ennek hiányából adódó, kellemetlen betegségeket és problémákat. Hogy minél szemléletesebb legyen a dolog, Erika néni egy tíz napon át ecetben tartott tyúktojáson bizonyította, hogy a savas kémhatású élelmiszerek milyen látványosan képesek kioldani az ásványi anyagokat a fogból, hiszen jól láthatóan elkezdett kioldódni a mész a tojás héjából, és meg is puhult. A gyerekek figyelmét a kísérletekkel, a digitábla használatával és a lelkes, játékos, de minden részletre kiterjedő előadásmóddal sikerült megszerettetni az alsósokkal a témát, és valószínűleg sokkal alaposabban mossák majd meg a fogukat ezentúl.

Amennyiben a szülők mégsem biztosak abban, hogy gyermekük szájhigiéniája megfelelő, a speciális plakkfestő tabletta hasznosnak bizonyulhat. A gyermek ezt elrágja, majd vízzel öblít. A tablettában található pigmentek csak a lepedéken tapadnak meg, így téve azt láthatóvá. Ily módon láthatóvá válnak az esetleges hibák, amik korrigálásával néhány hét elteltével újra megismételve láthatjuk, javult-e a lepedék-helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában