száraz november

2018.11.07. 07:00

Ebben a hónapban inkább ne nézzen a pohár fenekére!

Próbálta már egy teljes hónapon keresztül mellőzni az alkoholt? Persze sokan vannak, akik egyáltalán nem isznak, másoknak jólesik munka után egy-egy jó pohár bor, és vannak, akik jóval többet isznak néhány relaxációs kortynál. A száraz november nem az ő hónapjuk.

Tóth Alexandra

A november valahogy nagyon megihleti a kampányolni vágyó embereket, ugyanis az arcszőrzetükkel a prosztatarák kockázatának elhanyagolása ellen küzdők mellett ilyenkor szólalhatunk fel a mértéktelen alkoholfogyasztás ellen is. A száraz november névre keresztelt egész hónapos eseményen részt vevők önszántukból döntenek a mellett, hogy harminc napon át nem fogyasztanak egyáltalán semmilyen szeszes italt. Nem azért, hogy ezzel megtegyék az első lépést az antialkoholizmus felé vezető úton, hanem azért, hogy saját testük és lelkük reakcióit ismerjék meg.

Csinos lány a pultnál – pár évtizede még megdöbbentő látvány volt, mára megszokott
Fotó: IMDB

A száraz november egy évek óta űzhető sport, most azonban egy kis csavar került a történetbe. A Kék Pont Alapítvány kezdeményezésére a nők kerültek az esemény fókuszába, ugyanis a gyengébbik nem valahogy sosem főszereplő az alkoholos kérdésekben. Valahogy az él a köztudatban, hogy az ivás, kiváltképp az alkoholizmus egy amolyan férfidolog. Abból a szempontból ez igaz, hogy a férfiak talán kevésbé szégyellik az alkoholfogyasztást, amíg a nők szinte soha nem ülnek be kocsmázni, hanem otthon, egyfajta zugivóként iszogatnak.

Ez a tendencia manapság változik, hiszen egyre több nő részegedik le nyilvánosan, és a képbe rengeteg fiatal lány is bekerült. Egyes statiszikák szerint életkor szempontjából a nők később kezdenek el inni, mint a férfiak, ugyanakkor mivel szervezetük felépítése különböző, így hamarabb okoz náluk egészségügyi problémákat, mint az uraknál.

Az EU felmérése szerint akkora divat már a fiatalkori ivászat, hogy a kamasz lányok 30, és a fiúk 40 százaléka már legalább kétszer volt részeg 15 éves korára. Az adatok elkeserítőek, de valósak. Nem rossz ötlet példát statuálni egy olyan akcióval, mint a száraz november.

Drunkolexia: alkoholos testképzavar

A táplálkozási zavarok közül többnyire csak az anorexiát és a bulímiát ismerjük, de párhuzamosan a világ elvadulásával jönnek az újabb hajmeresztő kórképek. Az egyik ilyen a drunkolexia, ami mostanában bontogatja igazán szárnyait. Ez az állapot kétféleképpen manifesztálódik. Egyik formája az, amikor valaki alkohollal, és kizárólag alkohollal próbálja magát fogyasztani, és szilárd táplálékot nem is vesz magához. Ez egy roppant veszélyes állapotot idéz elő a testben, hiszen egyszerre van jelen egy étkezési zavar és nagy mennyiségű alkohol. Ennek szelídebb, de elkeserítő változata az, amikor a (főképp) fiatal lányok próbálnak megfelelni az eléjük támasztott elvárásoknak, azaz annak, hogy annál menőbb ­valaki egy buliban, minél többet tud inni. A népszerű cideres italok vagy a vodka-narancs viszont nem épp az alacsony kalóriatartalmáról híres, a lányok pedig nem akarnak elhízni, így inkább kevesebbet esznek azért, hogy aztán többet ihassanak a nélkül, hogy híznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában