nem mindennapi élettörténet

2018.10.02. 16:00

Gróf Nádasdy Borbála tart előadást városunkban

Nádasdy Borbála a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó, nagy múltú Nádasdy család leszármazottja. Ősei között volt nádor, országbíró, horvát bán és számos hadvezér. Zivataros időben nőtt fel, nagyon fiatalon kellett helytálló felnőtté válnia, nélkülözve az otthon támogatását. A második világháború után a családja „osztályidegen” lett, birtokaikat elvették, édesapját a Szovjetunióba hurcolták.

Farkas Lajos

Gróf Nádasdy Borbála, édesanyja révén, Budapesten Honthy Hanna öltöztetőnője lett, majd 1957-ben elhagyta az országot. Ausztriában filmcsillagot csináltak belőle, viszont két év után Párizsba költözött egy férfi szerelme végett. A franciaországi nehéz éveiben többféle munkát vállalt. „Dolgoztam mint pénztárosnő, fogorvosi asszisztens, fotómodell és eladó. Még hullákat is mostam – mesélte.” „Később balett-pedagógusi diplomát szereztem, harminc évig klasszikus balettet tanítottam a növendékeimnek.” Végül harmincévnyi szolgálat után balettmesterként ment nyugdíjba.

Gróf Nádasdy Borbála Dunaföldváron vendégeskedett három éve
Fotók: archív

Második férjével, Jean Poyeton építésszel több mint negyven évet éltek egy Párizs melletti kisvárosban, Dourdanban. Idővel vettek egy kis présházat a Balaton-felvidéken, hogy minden nyáron 3-4-5 hónapot ott tölthessenek. A grófnő 58 év után férjével végleg visszaköltözött Magyarországra. 2008 óta hat sikeres kötete jelent meg magyar nyelven. A könyvek elsősorban memoárok, de akad közöttük anekdotákkal fűszerezett szakácskönyv is. Első kötete a Zagolni zabad? (2008) címet viseli. Ebben a könyvben gyerekkorát írta meg, a lepsényi kúriában töltött csodálatos gyermekéveket, majd a későbbi megpróbáltatásokat. Második kötete A szabadság zaga (2009), harmadik a Maradni zabad! (2010), amely hatvan éve történelmét foglalja magában. Következő könyve az Ízes élet (2012) nem egy klasszikus szakácskönyv, hanem személyes élményekkel tűzdelt izgalmas mű, amelyből kiderül, hogy minden konyha jó, de legjobb a magyar konyha. Később az Úton útfélen (2014) című könyv következett, amelyben a Magyarországra sűrűn visszatérő grófnő az író-olvasó találkozókon szerzett élményeit adta közre. 2017 év végén jelent meg a legfrissebb könyve az Asszonyszerelem, asszonysors.

Játszott a Veszprémi Petőfi Színházban is

Ezt vallja magáról: „Magyarnak lenni számomra mindig nagy kaland volt. Úgy éreztem, ezt szabta rám a sors, így lehetek hasznos tagja egy közösségnek. Itthon is, és kint is. A küldetés számomra az volt, hogy a kultúrán keresztül megismertessem más népekkel a Kárpát-medence magyarságát, értékeit, valamint a szabadságharc igazságát. Ez sokszor nehéz volt, mivel a „művelt Nyugaton” gyakran teljes értetlenséggel álltam szemben. Missziómnak érzem keresztény hagyományaink s örökségeink ápolását. S ha ezt a jövő nemzedékének nem adjuk tovább, úgy vélem, a társadalmunk elveszíti mindazt, amit őseink akár az életük árán is megvédtek volna. A magyar nyelv ápolása is épp ilyen fontos számomra.”

A Nádasdyak jelszava, a Becsület, hagyomány, jövőkép. Ez a személyes mottója is, amely végigkísérte kalandos életén át. Egy nagyszerű hölgyet ismerhetünk meg személyében október 3-án, szerdán 17 órakor a József Attila Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában