közös erővel

2018.09.13. 17:30

Új, templomi orgonával gazdagodott Baracs

Több mint kilencvenéves hangszert cseréltek le az adományokból összegyűlt pénzből. A 150 kilogrammos berendezést szeptember 7-én, pénteken éjszaka a helyi önkéntes segítőkkel szerelték be a szakemberek.

Horváth László

Hétvégén, pénteken este vajon mit csinálnak a baracsi férfiak? Nem diszkóba mennek, nem a párjuknak kedveskednek különböző programokkal, hanem orgonát „szánkóztatnak” a templomi karzatra. Az első hallásra igen furcsa hír önzetlen segítséget és a nemes ügy támogatását jelenti. Pénteken este nyolc óra körül már állt az apátszállási katolikus templom karzatához felépített csővázas felvonó, amellyel a másfél mázsás új orgonát tervezték feljuttatni a régi helyére.

Az orgonaemelő csapat: Fehérvári József, Hegedűs Tamás, Horváth István, Simon Levente, Hegedűs József és Molnár István
Fotó: Horváth László

Egy tucat markos férfiember szorgoskodott a szerkezet mellett, hogy minden rendben legyen. Szép reményekkel várták a szállítást. Elmúlt már fél kilenc is, amikor a budapesti dugó okozta késésről érkezett a hír, de a baracsiak nem csüggedtek. Ha már rászánták a péntek estét, akkor elvégzik a feladatot. Bő félórás várakozás után végre beállt a kapuba az utazásra szétszedett orgonát szállító jármű. A legények hamar nekiálltak a cipekedésnek. Odafenn öten-hatan körülvették és gondos emeléssel a földre helyezték. A nagyja már megvolt. Ezután az összeszerelés adott munkát a szakembereknek és a segítőknek. Az orgona cseréjéről közben Hortyi Lászlóné sekrestyés beszélt lapunk tudósítójának. – A régi orgonánk teljesen elromlott.

A legények óvatosan felvonóra helyezték az orgonát
Fotó: Horváth László

A javítási költség magas összege miatt nem érte meg felújítani – emlékezett a hangszercsere történetére Kati néni. Jóval idősebb volt, mint a kilencvenéves templomunk, mert már akkor használtan kaptuk. A csere ötlete tavaly ősszel vetődött fel, mikor egy gyászmise alkalmával sem tudtuk használni. Negyvenöt ember, az Agrobaracs Zrt. és az önkormányzat adakozásával, támogatásával gyűlt össze az új orgona 750 ezer forintja, amit budapesti kapcsolatunknak köszönhetően sikerült megvásárolni. Az új hangszer kétmanuálos, belseje kétmagos processzort és elektronikus programozhatóságot tartalmaz – hallhattuk a technikai paraméterekről röviden Hortyi Lászlónétól.

A 150 kg-os hangszerbe alaposan bele kellett kapaszkodni
Fotó: Horváth László

Szombaton tartják a szentelést

Amíg a szakemberek az orgona összeállításával foglalatoskodtak, azt is megtudtuk, hogy szeptember 15-én a 18 órai misén szentelik fel, várhatóan sokak örömére, megelégedésére. Végezetül pedig az orgonahang mellett szóljon a hála hangja mindazoknak, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a baracsi katolikus közösség nem mindennapi álma! És még egy információ az orgonabeszerelés történetéhez: szombaton, hajnali egy órakor rögtönzött örömkoncerttel zárult az apátszállási katolikus templom ajtaja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában