Újra merni ébren is álmodni

2018.09.12. 07:45

Dr. Barna Erzsébet kiállítása várja a látogatókat Dunaújvárosban

Régi vágya vált valóra dr. Barna Erzsébetnek legújabb kiállításával, melyet a Bartók kamaraszínház galériájában tekinthetnek meg.

Tóth Alexandra

Vannak, akik már egészen kicsi korukban eldöntik, hogy a művészetnek áldozzák életüket. Talán könnyű nekik, hiszen a bennük szunnyadó tehetség kibontakoztatására és a mellé tanulandó háttértudás megszerzéséhez ott egy egész élet. Vannak azonban, akik más utat járnak be ahhoz, hogy ugyanoda érjenek. Dr. Barna Erzsébet mindig is fogékonynak érezte magát a képzőművészet iránt, noha egész életpályája során gyógyított, orvosként dolgozott. A nyugdíjas éveihez közeledve azt gondolta, eljött az idő, amikor megelevenedhet a benne rejlő világ. Bár fiatalkorában is tanult képzőművészetet, a többi között kerámiázott, tudását tovább szerette volna mélyíteni, több tanfolyamon keresztül képezte magát.

Pálinkás Eszter fuvolán, és Burkovics Márton klarinéton játszott
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Online festőiskolába jelentkezett, rengeteg időt és energiát szentelt a festészetbe. Szívéhez elsősorban a pointillizmus, a realizmus és az impresszionizmus áll közel, ezen irányzatoknak a stílusjegyeit alkalmazza, keveri és eleveníti meg a képeiben. Főleg női alakokat láthatunk ezeken a munkákon, talán azért, mert a portré műfaja elsajátításához elsősorban nőket festett, talán azért, mert nőként talán így a legkönnyebb közvetítenie azt, ahogyan ő érzékeli a világot. És hogyan érzékeli? Derűsen, érzelemgazdagon és roppant színesen. Képei vibrálnak, élénkek és betöltik a teret.

Dr. Barna Erzsébet és ROHO a megnyitóbeszéd közben
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Rohonczy ROHO István megnyitóbeszédében viszont mégsem szakmai oldalról közelítette meg az alkotót és produktumait, hanem inkább a lélek irányából, hiszen ezek a képek a lélek rezdülései. Egy bátor léleké, aki nem hagyta kialudni azokat a lángokat, amik évekkel ezelőtt lobogtak benne, hanem engedett egy újabb inspirációnak és életre keltette azokat. Dr. Barna Erzsébet szülővárosában, Dunaújvárosban, a Bartók kamaraszínház galériájában állíthatta ki válogatott műveit, amelyeket egészen szeptember végéig megtekinthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában