Két újvárosi motoros a világ körül

2018.08.11. 11:30

Pribil Sándor és Major János megérkezett világ körüli útjáról

Pribil Sándor Zoltán és Major János az előzetesen kitűzött 100 nap helyett 71 nap alatt kerülte meg a földet. Magyarország, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia, USA, Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria útvonalon, két keréken 22 126 kilométert megtéve. Motorosaink pénteken 14 órakor érkeztek meg a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Ápoló és Átmeneti Otthona elé.

Szabó Szabolcs

Pribil Sándor az út végén a Jószolgálati zászlajával Fotók: Hankusz Kálmán / DH

– Elértük célunkat, megkerültük motorral a földet. Az út hihetetlenül változatos, gyönyörű, olykor vadregényes tájakon és nyüzsgő világvárosokon át vezetett. A kazah és mongol sivatag, a végtelen orosz út a mongol határtól Vlagyivosztokig, a Mojave-sivatag, a Grand Canyon, a legendás 66-os út. Hidegben, sivatagi tikkasztó hőségben, esőben, szélben, viharban.

Hosszú és kemény volt az út, ám tele fantasztikus élményekkel

Életünk egy-egy meghatározó mérföldkövei, ahol egyedül Márai Sándor időtlen szavai vertek visszhangot a motorossisak alatt: „Talán ezért érdemes élni: kiállani a zivatarba, fedetlen fővel, csapzott hajjal, várni az istennyilát és az égzengést, farkasszemet nézni a sötét éggel és a felhőkkel, tudni, hogy Valaki kezében tart” – fogalmazott Pribil Sándor.

 

– A kisebb-nagyobb települések, városok: Kijev, Cseljabinszk, Ufa, Konstanay, Aktach, Ölgij, Omszk, Novoszibirszk, Belogorsk, Vlagyivosztok. Az amerikai metropoliszok: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Chichago, New York, majd újra Európa, Amszterdam, Nürnberg.

Pribil Sándor az út végén a Jószolgálati zászlajával Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Felsorolni is nehéz volna mindet. Számtalan hely, a maga nemében mind páratlan, egyedi, csodálatos. Az emberek, akikkel találkoztunk, akiket megismertünk. A mongol pásztor, a benzinkutas, az egyszerű emberek (mint mi), az orosz, német, svájci, mexikói, amerikai motorosok, határőrök, hivatalnokok.

Tortával, dinnyével várták a beérkezőket

Mind-mind más nép szülöttei, de egyvalami közös volt bennük: a hihetetlen segítőkészség és jóindulat. 22 126 kilométer élmény: a világ csodálatos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában