Több rágcsálót láthattunk

2018.08.26. 14:00

A régi rejtekhelyükről kiöntött kolóniák kerestek új zugokat a városban

Településünk a szabványok szerint patkánymentes város!

Pekarek János

Ezt Csabina Elektől, a helyi önkormányzattal évek óta szerződéses viszonyban lévő Roxin Group Kft. ügyvezetőjétől tudjuk: ez a cég végzi a rágcsálóirtást az egész városban. Továbbá más magyar városokban is: például Hódmezővásárhelyen vagy Gödöllőn.

Csabina Elek hozzátette: a mentesség azt jelenti, hogy az itt élő emberek létszámának két százalékát nem haladja meg a rágcsálópopuláció. Normál körülmények között ez azt jelenti, hogy patkányok jelenlétére csak a városszerte kihelyezett irtódobozokban található méreg fogyásából lehet következtetni, ezt a szakemberek rendszeresen ellenőrzik, és szükség szerint változtatják a dobozok helyét és sűrűségét. Egyébként a patkányok szinte láthatatlanul képesek élni ebben a létszámban. Teljes kiirtásuk nem is célszerű, mivel ez a más patkánykolóniák és egyéb állatok, így rókák számára éppen csak érzékelhető rágcsálónépesség elegendő ahhoz, hogy távol tartson sokkal nagyobb létszámú vagy kártékonyabb, betegségeket behurcoló csoportokat.

Olyan helyeken is találkozhattunk fényes nappal rágcsálókkal, ahol eddig még sosem! Fotó: Roxin Kft.

Az idei nyár időjárása azonban extrém módon alakult! Többször is volt a városban akkora felhőszakadás, hogy elöntötte a rágcsálók föld alatti járatait, így az ellenőrzött, elszigetelt kolóniák rákényszerültek arra, hogy elhagyják korábbi élőhelyüket, és megpróbáljanak új területet keresni maguknak, lehetőleg a város zöld részein vagy azok közelében.

Így fordulhatott elő, hogy a nyáron többször is lehetett patkányokkal találkozni a városban, fényes nappal: a rejtekhelyükről kiöntött állatok új búvóhelyeket kerestek.

Csabina Elek megjegyezte: a rágcsálóktól mentesített Dunaújváros lakói hozzászoktak ahhoz, hogy gyakorlatilag soha nem találkoznak patkánnyal. Ezért egy-egy példány feltűnése már szinte túlzott reakciókat vált ki. Ennek ellenére minden egyes lakossági bejelentésnek utánajártak, felderítették a kolóniák új rejtekhelyeit, és kihelyezték irtó­dobozaikat, bennük az új, rendkívül nagy hatékonyságú, a patkányok részéről igen nagy elfogadottságnak örvendő irtószerrel.

A rágcsálóirtó szakemberek továbbra is várják a lakosok észrevételeit, amelyeket a polgármesteri hivatalban tehetnek meg Szabó Lászlónál. Minden jelzésnek utánajárnak, és a bejelentőket tájékoztatják az eredményről, akár a helyszínen is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában