Neked sikerült bejutni?

2018.07.26. 07:00

Felvételi ponthatárok a Dunaújvárosi Egyetemen

Szerdán este nyolc órakor az egyetemre készülők megtudhatták a felvételi ponthatárokat.

duol.hu

A felvi.hu közzétette ezeket az adatokat, így mindenki számára egyértelmű, hogy sikerült-e bejutnia a Dunaújvárosi Egyetemre.

Idén csaknem 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt határozott meg.

Döntés és jogorvoslat

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik, általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. A besorolási döntésről szóló határozat – amely tartalmazza, hogy a jelentkező mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben – legkésőbb augusztus 5-től érhető el, az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában. Erről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap. A jelentkező a besorolási döntés ellen a közléstől számított 15 napon belül élhet jogorvoslattal.

A sikeres ponthúzással indul a hosszú út a diplomáig Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A 2018 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 107 695-en nyújtottak be érvényes jelentkezést, ez mintegy kétezerrel több, mint az előző évben. A legtöbben – 72 955-en – alapképzést jelöltek meg első helyen. Osztatlan képzésre 11 674-en, felsőoktatási szakképzésre 4846-an, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre 18 220-an jelentkeztek első helyen. Állami ösztöndíjas képzésekre 93 395-en szeretnének bekerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában