Tények, nem csak allergiásoknak

2018.07.09. 10:00

Még a hatásosnak gondolt kalcium sem válik be darázscsípés esetén

Kedvenc időszakuk a nyár, főként a kánikula július-augusztus környékén, viszont egészen az első fagyokig aktívak a darazsak. A szintén fájdalmas csípést okozó méhekkel szemben ők sokkal agresszívabbak, ráadásul több csípést is képesek „leadni”, anélkül, hogy elpusztulnának.

Tóth Alexandra

Akár napokig is ott maradhat a bőrpír és a duzzanat a csípés helyén Fotók: shutterstock

A darazsak csípése fájdalmasabb, mint a méheké, a duzzanat és a bőrpír pedig akár napokig ott marad. A duzzanat mérete akár 5 cm átmérőjű is lehet, ami elsőre ugyan ijesztőnek hat, ám ez még a normális reakciók közé tartozik. A friss darázscsípést enyhe savas oldattal áttörölhetjük, ez lehet citromlé vagy 10 százalékos étkezési ecetsav is, a méhek fullánkjával azonban savas kémhatású anyag ürül, amit például szódabikarbónás keverékkel lehet semlegesíteni. Ugyanakkor a darazsak, lódarazsak mérge több embernél allergiás tüneteket okozhat.

Akár napokig is ott maradhat a bőrpír és a duzzanat a csípés helyén Fotók: shutterstock

Ezt könnyen fel lehet ismerni, hiszen a teljesen normális fájdalomérzet egészséges embereknél is jelentkezik, viszont az egész szervezet összehangolt reakcióját csak az allergiásoknál tapasztalhatjuk. Ilyenkor a csípés helyén jelentkező fájdalmon túl jellemző az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés, súlyosabb esetben pedig hányinger, hányás, eszméletvesztés, szapora szívverés, vérnyomásproblémák, ájulás vagy sokk is kialakulhat, ritkábban akár halálhoz is vezet egy ilyen szúrás.

Vannak olyan kritikus pontok, amiken akkor is végzetes kimenetelű lehet a csípés, ha valaki nem allergiás, viszont olyan kritikus területet támad meg a darázs, mint a száj belseje, garat vagy a fül.

A köztudattal ellentétben az allergiás reakciót nem szünteti meg a kalcium

Allergiás reakciók esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, aki a megfelelő ellenanyaggal kezeli a problémát, de azoknál, akik tudatában vannak túlérzékenységüknek, működhet az immunterápia is, amely 3 év után megszünteti az allergiát. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, az tarthat magánál receptköteles antihisztamin-tartalmú gyógyszert, amit a csípést követően alkalmazhat.

A betolakodók irtását érdemes szakemberre bízni

A köztudatban az él, hogy ilyenkor kalciumot kell azonnal fogyasztani, az orvosok azonban már lassan tíz éve hangsúlyozzák, hogy az allergiás reakciót nem szünteti meg, egészségeseknél pedig inkább placebohatása van, hiszen a rovarcsípés okozta enyhe pánik hamar megszűnik, ha azt gondoljuk, bevettük a csodaszert. Egyes darázsfajták egyébként teljesen ártalmatlanok, a lódarazsak, tőrösdarazsak viszont 30–40 km-es sebességgel is képesek üldözni a fészkük közelében őket háborgató áldozatukat. Az agresszív fajták közül több óriási fészkeket rakva bárki szomszédságába költözhet, szélsőséges esetben pedig be is fúrhatja magát a szobákba. A betolakodók irtását mindenképpen érdemes szakemberre bízni, mert a rovarok szívósabbak, mint gondolnánk és csapatos erővel támadnak a fészkük megsemmisítésén fáradozó emberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában