Leálltak a gépek, véget ért

2018.07.17. 08:00

Befejeződött az idei aratás Dunaújváros körül

Véget ért az idei aratás, közepes eredményekkel.

Pekarek János

Már az utómunkálatok zajlanak a Pentele Zrt. telephelyén Fotó: HK / DH

Befejeződött az idei aratás a város környékén: pénteken délután levágták az utolsó búzatáblát is, mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. Már „csak” az úgynevezett utómunkálatok zajlanak a cég telephelyén: tisztítás, szárítás, és ebbe beletartozik az a termés is, amit a környékbeli gazdákkal kötött szerződés értelmében kezelnek. Ahogyan Márkli János fogalmazott: a szokásosnál egy hónappal előbb fejeződött be a betakarítás, de egy hónappal korábban is kezdődött a meleg és a szárazság miatt. Ilyen korai aratásra még nem volt példa a cég történetében. Hozzájárult ehhez, hogy alig volt zavaró tényező, az eső is csak egyszer esett, ami miatt fel kellett függeszteni az aratást. Igaz, hogy ez az eső nagyban befolyásolta az eredményt, mivel romlott miatta a búza minősége.

Már az utómunkálatok zajlanak a Pentele Zrt. telephelyén Fotó: HK / DH

Ami a terméseredményeket illeti: a káposztarepcéből átlagosnak mondható hektáronkénti 3,6 tonnát, az őszi árpából 6,9 tonna hektáronkénti jó eredményt, a búzából viszont a reméltnél kevesebbet, 5,5 tonnát takarítottak be egy hektárról. Ehelyett legalább 6,5 tonnát vártak.

Most zajlik a búza minősítése: a cég munkatársai remélik, hogy elérik az Euró minőséget, ami megkönnyítené a termés értékesítését.

Az őszi árpa és a repce kiszállítását egyébként már meg is kezdték a raktárakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában