Felhagytak az aratással a sár miatt

2018.06.14. 09:00

Dunaújváros térségére újabb 50 milliméternyi esőt jósolt a meteorológia

Kedden még arattak, szerdán már jó időre vártak a városkörnyéki árpaföldeken a Pentele Zrt.-nél.

Pekarek János

Egyelőre egyetlen nap adatott az aratóknak Dunaújvárosnál Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Alig hogy elkezdték, máris leálltak az aratással a Pentele Mezőgazdasági Zrt. város környéki földjein, tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől. A betakarítást kedden reggel kezdték el a 6-os út papírgyári elágazásánál lévő 27 hektáros ősziárpa-földön, nagy sikerrel. Ez az első tábla ugyanis 7,41 tonna hektáronkénti átlagtermést hozott, ami az őszi árpánál kitűnőnek számít.

Egyelőre egyetlen nap adatott az aratóknak Dunaújvárosnál
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Azonban a szerdára virradó éjjel lezúdult nagy vihar (100 kilométer/órás szél, Dunaújváros környékén átlagban 25 milliméternyi eső) egyelőre véget vetett a betakarításnak: a földek feláztak, sártengerré váltak, a növény víztartalma megduplázódott.

Márkli szerint ez a vihar kegyetlen volt: nemcsak eláztatta, de meg is fektette a termést, amiből még sok bajuk és veszteségük lesz az aratás során. S nemcsak az árpánál, de még a következő, betakarításra kiszemelt növénynél, az őszi káposztarepcénél is.

Szerdára további, akár 50 milliméternyi esőzést jósolt a meteorológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában