gratulálunk!

2018.06.23. 13:00

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Kundakker Ferencnét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Dunaújváros Megyei Jogú Város vezetése is kitüntette Kundakker Ferencnét, aki aktívan tevékenykedik a pedagógusi pálya számos területén.

Horváth Dóra

Kundakker Ferencné Katika Fotó: Kundakker Tímea

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. június 1-jén adta át pedagógusnap alkalmából az elismeréseit a Pesti Vigadóban. Erre az eseményre kapott meghívást Kundakker Ferencné köznevelési szakértő, felnőttoktatási szakértő, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának óraadó pedagógusa, aki megtisztelő kitüntetést vehetett át az eseményen: Apáczai Csere János-díjjal jutalmazták a pedagógiai pályán nyújtott tevékenységéért. Alig egy héttel később Dunaújváros a „Pedagógus Életpályáért Emlékérem” díjat adományozta számára, szintén ez okból.

A perkátai származású Kundakker Ferencné Katalin jövőre ünnepli az aranydiplomáját; ötven éve lesz annak, hogy óvodapedagógusként végzett a kecskeméti Óvónőképző Intézetben. Saját elmondása alapján pályájára nagy hatással volt első munkaadója az adonyi óvodában, s mindig a gyermekcentrikus hozzáállást tartotta szem előtt. A nyugdíjas évekre készülve a szakértői pálya kezdte el érdekelni: köznevelési, valamint felnőttoktatási szakértőként ténykedik. Ezenkívül óraadóként dolgozik, s nem utolsósorban, 2016 óta a Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete (Köszoe) Fejér megyei tagozatának elnöki feladatait is ellátja.

Kundakker Ferencné Katika
Fotó: Kundakker Tímea

– Hálás vagyok a családomnak, mert mindig támogattak a céljaim elérésében – teszi hozzá számos elfoglaltságának ismertetéséhez. Kiegészíti ezt még meghatódva azzal, hogy jólestek neki egykori óvodásai, a szülők, tanítványok és kollégák gratulációi is, amelyeket a kitüntetések kapcsán kapott.

Számos tevékenysége mellett a mai napig folyamatosan képzi magát, új ismereteket szerez. Saját bevallása alapján jó érzés számára, hogy tenni tud a gyerekekért, a gyerekekért dolgozó kollégákért a tudásával, munkájával. Fontosnak tartja még azt is, hogy ösztönözze diákjait, és erre buzdítja a munkatársait is.

 

– A gyermek, ahogy a pedagógus is, érzelmi lény. A jó tanár első tulajdonsága a gyerekek szeretete, s fontos még a kölcsönös tisztelet.

Szakértőként sok helyen megfordul és számos feladatot kap. Két hete egy továbbképzést értékelt szakértőként, s szintén nemrég, felnőttképzési szakértőként a Vakok Állami Intézetében volt ellenőrizni. Az információs társadalom által nyújtott újdonságokkal is lépést tart, mint mondja, fontos, hogy hozzá tudjon szólni a tanulók érdeklődéséhez.

– A jövő nemzedékének élete, hozzáállása nagyban a pedagógusokon múlik – mondja Katalin meggyőzően. – Azt szeretném a generációnak átadni, hogy örökké akarjanak valamit, tegyenek a közösségért, mert az jó érzéssel tölti el az embert.

Kundakker Ferencné szép kitüntetései mellett sem szándékozik hétköznapi életet élni: a közeljövőben konferenciát szervez, és szeretné, ha minél több fiatalt tudna a pedagóguspálya felé orientálni.

Horváth Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában