Az idő és az eső is nagyon sürget

2018.06.14. 11:00

Beázik a Vasmű út egyik háztömbjének teteje

A társasház megpróbálja behajtani a kinnlevőségeit a munkák elkezdéséhez de súlyos pénzügyi gondok nehezítik a megoldást.

Pekarek János

Azt hinnénk, hogy a város főutcáján lakni elegáns, de mindenképpen kényelmes dolog. Lehet, hogy ez általában így van, de vannak kivételek is…

Mint például a Vasmű út 17. és 25. közötti háztömb öt lépcsőháza, azoknak is a felső lakásai. Tizenkét ötödik emeleti otthon ázik be évek óta, kisebb-nagyobb mértékben a tetőszigetelés hiányosságai miatt.

Mi kettőben jártunk: egyik döbbenetből a másikba estünk.

Bognár Imréné otthonában a kis szoba ázik be: a bútorokat el kellett tolni a faltól, a festés nagy foltokban pereg le, különböző edényekben próbálja a tulajdonos felfogni a vizet, a lakásban még a csukott kis­szoba-ajtó ellenére is érződik a dohszag.

Kiss Béláné otthonában a nagy szoba az áldozat: ott már a parketta is feljött, a dohszag még nagyobb, festésnek már nyoma sincs a falon: olyan az a szoba, az összetolt bútorokkal (bocsánat), mintha egy barlangban vagy élemedett korú raktárban járnánk.

S ez így megy hosszú évek óta, mondja a két tulajdonos egybehangzón. Korábban már többször próbáltak így vagy úgy segíteni a dolgon, különböző rétegeket terítettek a tetőre, ám nagyobb esőzéseknél, vagy különösen, ha vastagabb hóréteg halmozódik fel a tetőn, akkor nincs menekvés: csöpög a mennyezet a lakásban.

A dolog külön hátránya, hogy ezekben a házakban többnyire kisnyugdíjasok laknak, egy részük egyedülálló: anyagilag nem bírnának el egy nagyobb felújítást.

Bognár Imréné a beázott kis szobában Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ráadásul a háznak nincs közös költségbeli tartaléka, inkább közüzemidíj-hátralékai vannak, tudtuk meg Vass Évától, a közös képviselőtől, aki 2016 júliusában vette át a képviseletet elődjétől, aki az­óta súlyos betegségben elhunyt. Az iratok hiányosak voltak: mire a törvényességi felügyelet előírásainak eleget tett, már 2017 novemberét írtak: azóta szinte minden idejét a tetőszigetelési probléma megoldása köti le.

Lapunknak azt mondta: már három cégtől kért árajánlatot a tető szigetelésére: ezek 7,6–7,8 millió forint között mozognak. Ezeket az ajánlatokat egy műszaki szakértővel ellenőriztette is: a szakértő a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az ajánlatok a műszaki tartalomnak megfelelőek, a megoldási javaslatok jónak látszanak.

Az egyik vállalkozó ráadásul azt a számukra kedvező ajánlatot tette, hogy hajlandó részletekben is elvégezni a munkát, részletfizetésre.

Igen ám, de az első részlet előteremtése is problémásnak tűnik. A lakók nem tudnak nagyobb összeget összeadni, a bankok a tartozások miatt nem adnak hitelt.

Kiss Béláné a tönkrement nagyszobában

Vass Éva és a vele szorosan együttműködő társasházi számviteli bizottság most egy olyan megoldáson dolgozik, hogy a társasház kinnlevőségeinek (pénzbeli követeléseinek) legalább egy részét behajtsák, és így végre megkezdhessék a munkát. Minderről egy közeljövőben megrendezendő lakógyűlésnek kell majd döntenie.

Az idő és az eső sürget…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában