„Egyértelmű volt számomra, hogy változásra lesz szükség”

2018.06.25. 14:00

Az új tanévtől református intézmény lesz a jelenlegi Szilágyi általános iskolából

A Halászteleki Református Egyházközösség azzal kereste meg Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatát, hogy a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Tagintézményét a jövőben egyházi iskolaként működtetné. A közgyűlés elfogadta a javaslatot, valamint mind az intézményben dolgozó pedagógusok, mind a szülők pozitívan fogadták a kezdeményezést.

Tóth Alexandra

A folyamatról az iskola igazgatónőjét, Farkas Mártát kérdeztük.

Farkas Márta maga is a református vallást követi, mint mondja, az eszmét otthonról hozta. Édesapja református lelkész és esperes, valamint egyik testvére és fia is ezt az utat választotta. Ő maga korábban Dunavecsén tanított egy református iskolában. Hisz abban, hogy az új felállás pozitív hatással lesz az iskola tanulóira.

Milyen változásokra számíthatnak a diákok így, hogy az intézmény egyházi iskola lesz?

– Minden újítást fokozatosan vezetünk majd be. Már idén szeptember 1-től a Halászteleki Református Egyházközösség fenntartásába kerülünk, de a tantervi változások a jelenlegi osztályokat még nem érintik, csupán a 2019/20-as tanévben történnek komolyabb módosítások. Ez azt jelenti, hogy a felvételi előfeltételeként a vallási eszmék elfogadását kötjük majd ki felmenő rendszerben, és ekkor csak lelkészi ajánlással lehet hozzánk bekerülni. A leendő elsősöknek erkölcstan helyett hit- és erkölcstant kell választaniuk heti két órában, valamint havonta egyszer, felekezeti hovatartozásának megfelelően gyermek-istentiszteleten kell részt venniük a tanulóknak. Tehát nemcsak reformátusok, hanem evangélikusok, római katolikusok és görögkatolikusok is jöhetnek hozzánk.

Mi késztette önöket arra, hogy egy ilyen projektbe fogjanak?

– Úgy éreztem, hogy az iskola sikeres működéséhez szükséges valami komoly változás. Számba vettem, mik a lehetőségek, mit lehetne bevezetni, ami pluszértékeket közvetít, és még nincs ilyen a városban. Mivel magam is a református vallás követője vagyok, a válasz szinte adta magát. Megkerestem a helyi református egyházközösséget az ötletemmel, ahol teljes mértékben támogatták az elképzelést, viszont a költségvetésük nem engedte meg, hogy velük kössünk megállapodást, azonban ők kalauzoltak el a Halászteleki Református Egyházközösséghez, amely már több intézményt is sikeresen működtet, és végül azzal kötöttünk szerződést.

Hogy fogadták a szülők ezt a javaslatot?

– Pozitívan foglaltak állást mellette. Nélkülük nem is születhetne döntés, ugyanis a hatályba lépéshez arra van szükség, hogy a szülők több mint a fele támogassa a javaslatot, továbbá a nálunk dolgozó pedagógusok, a DÖK és az SZMK véleménye is mérvadó. A diákönkormányzat száz százalékban támogatta a javaslatot és a szülők 95 százaléka nyilatkozta, hogy továbbra is szeretné, ha nálunk tanulna a gyermeke. A pedagógus kollégák is egyet értettek abban, hogy jó döntés lehet ez a változás.

Miként érinti a gyerekeket és a pedagógusokat az új rendszer?

– A gyerekek esetén már említettem a tanrendbeli változásokat, de sűrűn lesznek majd vendégelőadók más egyházi iskolákból, és mi is szervezünk majd látogatásokat hasonló intézményekbe. Emellett nagyobb fegyelmet remélünk majd a gyerekektől, ugyanis jelenleg sok a magatartásbeli probléma. Amennyiben a világnézeti és viselkedési szabályokat nem tartják be, akkor – természetesen csak a megfelelő előzetes szankciók hatástalansága esetén – akár el is tanácsolhatjuk őket. Állami iskolaként erre csak akkor van lehetőség, ha egy másik intézmény átveszi a kérdéses tanulót. A pedagógusok pedig kikerülnek a közalkalmazotti jogviszonyból, és a munka törvénykönyve szerint lesznek alkalmazva. A közalkalmazottakat megillető jubileumi jutalom viszont továbbra is jár a jelenlegi tantestület dolgozóinak, ezt csak az új belépők nem kaphatják meg.

Mivel a hittanórák száma emelkedni fog, feltételezem, hogy új hitoktatóra is szükség lehet.

– Igen, tervezünk majd felvételt, ugyanakkor hittantanárunk jelenleg is van, csak nem a mi alkalmazottunk, ellenben, akit majd felveszünk, a mi tantestületünk tagja lesz. Nemcsak tanterv szerint lesznek hittanórák, hanem olyan énekes, zenés foglalkozásokat is szeretnénk a hitoktatók részéről, amik eddig nem voltak. Viszont, annak ellenére, hogy egyelőre nem kötelező, örömmel mondhatom, hogy az opcionálisan felajánlott, emelt óraszámú hit- és erkölcstant választók száma már most 300 százalékkal emelkedett.

Az iskola neve a továbbiakban Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz. Miért pont az írónőt választották névadónak?

Van egy személyes emlékem ezzel kapcsolatban. Jómagam Dunavecsén tanítottam egy református iskolában. Az Abigél című ifjúsági regény talán mindenkinek ismerős lehet, és anno én is azt gondoltam, hogy ez az egész közeg biztos olyan abigéles lesz – meséli mosolyogva –. Aztán magától értetődőnek találom, hogy egy friss, új intézménynek friss és új nevet kell adnunk. Szabó Magda szintén református volt, és mivel csupán tíz év telt el a halála óta, így az elképzelésemmel megkerestem jogutódját és keresztfiát, Tasi Gézát, aki örömmel adta hozzájárulását. Tervezzük, hogy a jövőben őt is meghívjuk majd, mint vendégelőadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában