szakértőnket kérdeztük

2018.04.20. 07:00

Korszerűtlenek a dunaújvárosi lakóházak vezetékei?

A népszerű közösségi oldal több csoportjában is találtunk bejegyzéseket arra vonatkozóan, hogy füst szagot éreztek, ne adj isten ki is gyulladt valami, egy többlakásos épületben. Felkerestünk egy szakértőt, hogy megtudjuk, mi állhat ennek a hátterében.

Fodor Tímea

Szakértőnk, Sándor Norbert villanyszerelő megkeresésünkre elmondta, hogy tapasztalatai alapján a dunaújvárosi panel, tégla illetve kohósalakból épült lakások villamos hálózata sok helyen életveszélyes.

„Nap mint nap hívnak fel rémült lakók, hogy otthonukban füst szag van, rosszabb esetben már égést is tapasztalnak.” – árulja el nekünk a szakértő.

Sajnos a 30-40-50 éve behúzott alumínium vezetékek és akkori kötések már nem elegendőek arra, hogy kielégítsék a mostani igényeket, miközben ezen időszak alatt a szabványok, az érintésvédelmi szabályok is változtak, szigorodtak. Gondoljunk csak bele, hogy mi volt anno? Egy szép nagy fadobozos tv, esetleg egy fadobozos rádió, egy porszívó, mosógép, hűtő, lakásvilágítás. Ha ezeknek az összteljesítményét és áramfelvételét kiszámoljuk, akkor a mai szabványos hálózatok esetén jócskán a terhelhetőség felső határa alatt lennénk. Ám a mostani életvitelünkkel a régi hálózatok már nem terhelhetők. Gondoljunk csak bele, ha ezeket a LED tévé, a mikrohullámú sütő, a nagy teljesítményű porszívó, mosogatógép, a hifi berendezés, az olajsütő, a villanytűzhely, a hajvágógép, turmix gép és egyéb luxus cikkek használatával terheljük. Sőt, a baj bekövetkeztéhez nem is kell ezekből mindent egyszerre használni, elegendő belőlük egy vagy kettő.

Fotó: Sándor Norbi

„Kihívtak hogy elégett, kigyulladt egy kötődoboz a falban ami a tapétának köszönhetően nem égett tovább mert elzárta az oxigént. A fiatalember akkor kapta meg az új olajsütőt amit azonnal ki is próbált. Ameddig sült a vacsora úgy gondolta felporszívózik, ami értelemszerűen sötétben nem megy ezért kellett világítás is. Ha ezeknek az összteljesítményét ráengedjük a régi alumínium vezetékekre, akkor a maximális terhelhetőség határát lépjük át” – magyarázta szakértőnk.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem az a megoldás a terhelhetőség növelésére, ha nagyobb védelmet rakatnak fel, ugyanis a vezetékek, attól még nem bírják el a nagyobb terhelést. A mostani szabványok szerint az érintésvédelmi relé is kötelezően beszerelendő, de épp a fenti példák, tapasztalatok miatt is ajánlott átnézetni a lakásokat, mert bizony sok tüzet villamos problémát megelőzhetünk ezzel.

Önök jártak már így? Írják meg, és küldjék el nekünk a [email protected]!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában