25 éve írtuk

2018.03.20. 08:26

Vendégmunkások jöttek Dunaújvárosba

Varrónők Kárpátaljáról. A német kapcsolat. Betörők és fosztogatók portyái.

Pekarek János

Forrás: Photo via Visualhunt

Varrónők Kárpátaljáról: Beregszászról és környékéről negyvenegy varrónő érkezett múlt csütörtökön Dunaújvárosba – írta huszonöt évvel ezelőtt elődünk, A Hírlap. – Az ideérkezésüket megelőző hosszadalmas eljárás végeredményeképpen megadta a csoportos munkavállalási engedélyt a megyei munkaügyi tanács, így a szükséges formaságok elintézése után autóbuszra szállhattak a többségében magyar anyanyelvű, vagy magyarul is beszélő kárpátaljai lányok, asszonyok. Elhelyezésüket a vasmű IV. munkásszállóján biztosította a FÉKON. A magyarországi szabályok szerint munkavállalásuk maximum egy év időtartamú lehet.

A német kapcsolat: kedden érkezett városunkba a dortmundi Reinoldus und Schiller Gymnasium tanulóinak egy csoportja a Széchenyi gimnázium meghívására. A diákok sportversenyeken vettek részt, szerdán Budapestre látogattak, ma pedig a Dunakanyarba kirándulnak. A harmincöt gimnazistát elkísérte Klaus Köhler, a német intézmény igazgatója is, akivel az érkezés után beszélgettünk. – Tradíciónk része ez is – mondta az igazgató –, hiszen ezeknél a kapcsolatoknál szebb és nemesebb elképzelés kevés akad: a világ errefelé halad!

Forrás: Photo via Visualhunt

Városunk üzletei, garázsai és az utcán parkoló gépkocsik ezen a héten is jócskán megsínylették a betörők és fosztogatók portyáit. A legnagyobb zsákmányért járó pálmát feltehetően a Munkácsy Mihály utcai bizományi hívatlan látogatóinak lehetne odaítélni. A betörés után készített leltár ugyanis több mint 1,6 millió forintnyi hiányról tanúskodik. A Dózsa György úti Zsóka butik ajtajának lakatja sem bizonyult kitartónak a március 15-i betörőkkel szemben. A sikeres manőver közel 317 ezer forint hasznot hozott (ruhaneműben) az elkövetők konyhájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában