utazás, felfedezés mint lételem

2018.01.20. 10:00

Szenvedélyes kutyabarát állati ötletekkel

Filip Dániel gyakran használja blogbejegyzései után a „szenvedélyünk a kutya” megjelölést. Ez nem csupán hashtag, sokkal inkább meggyőződés. Egy olyan ember hitvallása, aki a négylábúak iránti szenvedélyre, a felelős állattartás eszméjének megvalósítására tette fel az életét. Ismerjétek meg dr. Filip Dánielt, a csodálatos kutyadokit!

Tóth Krisztián Márk

Minél kisebb vagyok, annál jobban szeretsz. Ugye, megmondtam?!

Honnan jött az indíttatás, a kapcsolat az állatorvoslás világával? Mi jelezte azt, hogy ezen a pályán kell kiteljesednie?

- Állatorvosi „klánból” származom, édesapám és több családtagom is állatorvos. Kitaposott ösvényen haladtam, mígnem egy kis rendelőben találtam magam. Néhány átpraktizált év után azt éreztem, hogy ez a fajta szakmai közeg már túl ingerszegény számomra, így váltottam. Az igazi helyem az állategészségügy innovatív szegletében találtam meg.

Mikor érezte úgy, hogy itt az idő továbblépni?

- Hét esztendőt töltöttem a gyógyszeriparban, ahol megismertem a hagyományos orvoslás árnyoldalait. Sajnos nem titok, hogy már az egyetemen is gyógyszerorientált képzés folyik, ellenben nagyon keveset foglalkoznak az alternatív, természetes eszközökkel. Nálam ez indította el a lavinát. Megfelelő tudással és önbizalommal a tarsolyomban egy nagyot álmodva életre hívtam a Quebecket, és a kis cégünkkel együtt az árral szemben, a gyógyszeripar helyett a gyógyszermentes állatorvosi munkára tettem fel az életem.

Aki az állatokat szereti, eleve másként áll a világhoz. Úgy is mondhatnám, hogy rossz ember nem lehet Fotó: szerző

Ez valamilyen impulzus hatására ment végbe?

- Az igazi áttörést egy siker hozta: egy sportkutyás keresett meg, hogy a világbajnokságon szereplő agarait segítsem a jobb eredmény érdekében. Ezek a kutyák egy-egy ilyen futóversenyen orrhosszon belül csatáznak egymással, tehát hatalmas küzdelembe cseppentem. Az általam már alkalmazott funkcionális módszert (légzés, gyorsabb regenerálódás elősegítése, csontok és ízületek erősítése) átvetítettem a versenysportra, amelynek segítségével néhány hónap múlva az ebek már három testhosszal verték a mezőnyt. Ez sokaknak feltűnt, köztük a doppingellenőröknek is. Vért vettek az állatoktól és a NOB előírásai szerint bevizsgálták azt, de a minta negatív lett. Örültem a lehetőségnek, hiszen hivatalossá vált, hogy a látványos eredmények teljesen naturális keretek között születtek!

Kutyát tartani annyit jelent, hogy az ember napjának ad egy rendezettséget is, mivel egy kis állattal törődni kell. Mindezt rengeteg szeretet formájában viszonozzák

Így jutottunk el a jelenig, ahol cégével a házikedvencek egészségesebb és hosszabb életéért dolgozik. Ez a végcél?

- Olyan mentalitással, meggyőződéssel, ahogy mi fordulunk a kérdéshez, azt csak kevesen teszik. A legfontosabb küldetés – és az én legnagyobb személyes ambícióm, a célom – a felelős állattartás melletti küzdelem.

Minden gazdit természetes és hatásos anyagokkal szeretnék kiszolgálni, sarkallva őket a tudatosabb, egészséges táplálásra. Így lehetünk képesek javítani a sajnos korántsem tökéletes hazai viszonyokon, alternatív módszereinkkel pedig segíteni szeretnénk a nemzetközi kutyás társadalmat is.

Minél kisebb vagyok, annál jobban szeretsz. Ugye, megmondtam?!

Zárásként, honnan tud erőt meríteni ehhez, mi jelenti a valódi kikapcsolódást?

- Nehéz elereszteni a mindennapokat. Életem legtermékenyebb részét élem, és ha kikapcsolok, akkor nagyon nehéz visszarázódni – ám a pihenésre nyilvánvalóan mindenkinek szüksége van. Imádok motorozni, az utazás és a felfedezés lételemem. Szívesen járok sporteseményekre, a veszprémi kézilabdacsapat nagy szurkolója vagyok. De mit sem érne ez az egész a gyermekeimmel és a kutyáimmal töltött idő nélkül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában