MOMERT

2017.12.19. 14:00

A folyamatos fejlesztés nem kidobott pénz, hanem az egyetlen járható út

Második ötven évét kezdte meg a MOMERT Zrt., amely pályázati forrásból és önerőből bővíti termelési kapacitását, újítja meg környezetét és növeli energiahatékonyságát. Urbán László vezérigazgatót kérdeztük.

VÁRKONYI ZSOLT

Urbán László vezérigazgató szerint az egyetlen járható út, ha fejlesztenek Fotó: Ady Géza

A Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett 2014-2020-as időszakra vonatkozó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a magyar gazdasági növekedés ösztönzése miatt jött létre. Amikor azt látjuk, hogy ezek a források a környezetünkben, az itt élők örömére hasznosulnak, akkor fontosnak érezzük, hogy ezt megosszuk olvasóinkkal is.

A MOMERT Zrt. ennek keretében pályázott és nyert több mint 400 millió forintot, amelyből 45 százalék a támogatás összege. Ez a cég pontosan tudja, hogy a folyamatos fejlesztés nem kidobott pénz, hanem az egyetlen járható út annak érdekében, hogy versenyben maradjanak. Ezért tették az elmúlt években is azt, hogy az eredményt folyamatosan visszaforgatták üzleti tevékenységükbe.

Mire fordítják ezt a pályázati forrást?

- A pályázat fő témája a termelés kapacitás-bővítése, de a lényeg a részletekben rejlik. Ez esetben a gépek korszerűsítéséről, a versenyképesség javításával kapcsolatos beruházásokról van szó, amelyek eredményei egyúttal a kapacitást is bővítik.

Ez mely területeket érinti?

- Az alkatrészgyártást elsősorban, amely két részből áll: a műanyag-feldolgozásból és a lemezsajtolásból, lemez-megmunkálásból. Ezek közül az előbbi a háztartási eszközök gyártásához, amíg az utóbbi az autóiparhoz kapcsolódik. Cégünk ugyanis intenzíven az autóipari beszállítói státusz elérése felé fordult.

 

Urbán László vezérigazgató szerint az egyetlen járható út, ha fejlesztenek
Fotó: Ady Géza

Egyik leglényegesebb dolog, amihez kapcsolódni szeretnénk az az, hogy a projekt fontos része legyen a vállalat irányítási-, termelésirányítási rendszer úgynevezett Ipar 4.0 irányelveknek való megfelelősége. Ipar 4.0 az informatika mélyebb alkalmazását jelenti a gyártás területén. Ezzel egyrészt hatékonyabbá válnak a folyamatok, gyorsabban érkezik részletes információ a gyártásról, az „okos termékek” a beépített szenzorok segítségével képesek kommunikálni a gyártás folyamán, így egyebek között információt közölni önmagukról. Tehát a termelőberendezések számítógépes kontroll alatt állnak, mindez a vállalatirányítási rendszerhez kapcsolódik. Ebből a forrásból vezetjük be a raktárainkban a vonalkódos rendszert, és ebből fogjuk a modern berendezéseinkhez a régi épületeinket is rendbe tenni.

Mindez létszámbővítést is jelent?

- Ehhez kapcsolódóan már több fiatal kollégát vettünk fel, akik az információ-technológiában járatosabbak, és itt pedig elsajátították azokat a korszerű technikákat, amire szükségük van.

A VÁROS SZÁMÁRA IS FONTOS A VÁLLALAT

Dr. Galambos Dénes
országgyűlési képviselő

Dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője lapunk megkeresésére megerősítette, hogy a város számára is nagyon fontos a MOMERT, amely mára Dunaújváros meghatározó középvállalatává vált, és amely képes világszínvonalú termékeket gyártani. A jövő útja az, amit a cég a többi között kormányzati források felhasználásával valósít meg. Figyelemmel kíséri a munkájukat, és ahol szükséges és lehetséges, továbbra is segíteni, támogatni fogja a gazdasági tevékenységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában