halak jóléte

2017.12.05. 11:30

Friss víz áramlik a szabadstrand öblébe

Megvalósult az a régi elképzelés, amely a horgászok elnevezése szerinti Északi öböl avagy a városlakók fogalmazásában a szabadstrand öblében való vízpótlást jelenti.

Pekarek János

Íme, az egyik befolyóárok a szabadstrand öblében Fotó: Ady Géza

Megvalósult egy régi elképzelés: a löszfalakból származó, úgynevezett rétegvizeket a szabadstrand öblébe vezetik.

Négy forrásból táplálják a vízfelületet ezután, és ez egyben a kikötői öbölben való vízátáramlást is biztosítja majd a következő időszakban.

Ez nem csak a horgászok számára fontos vízmennyiség szempontjából érdekes, hanem azért is, mert a vízminőség miatt, a halak jóléte szempontjából is komoly beavatkozást jelent a víztükör biológiai egyensúlyába. A friss víz ugyanakkor a kikötői öböl vizét is meghatározza.

Szakemberek szerint a dunaújvárosi horgászok által Északi-öbölnek nevezett, a városlakók szóhasználatában szabadstrandnak hívott öbölben, amit a régi penteleiek dög Dunának, azaz holt víznek hívtak, az 1930-as években kiépített, a ma Szalki-szigetnek nevezett vízterületen fontos az állandó vízpótlás. Ezt az idén nyáron tapasztalt halpusztulás is alátámasztja. Akkor az utólagos megállapítások szerint oxigénhiány miatt pusztult el igen sok hal az öbölben. A horgászok egyesülete és a városi önkormányzat ezért tartotta fontosnak, hogy az Északi-öbölbe bevezessék a löszfalakból származó, úgynevezett rétegvizeket, Ehhez komoly háttérberuházásokat kellett végrehajtani. Ki kellett építeni a löszfalakból kinyert vizek összegyűjtő vezetékeit, majd ezeket a csöveket a szabadstrand északi oldalán, a Halász soron kiépített árkokban az öbölbe vezetni. Ez látszólag egyszerű művelet.

Íme, az egyik befolyóárok a szabadstrand öblében Fotó: Ady Géza

De csak látszólag. Most arról van szó, hogy megvárjuk, amíg a szabadstrandi öböl vízszintje annyira feltelik, hogy felnyithassuk a kikötői öbölbe vezető zsilipet, ami a hajóállomásra vezető út alatt található. Ebben az esetben előáll az a helyzet, amikor a két vízfelület között (végre!) számottevő vízáramlást tapasztalhatunk. Az eddigi beruházások értelme és haszna pont erről szólt. Menjünk le a partra, nézzük meg, hogy mi történik, és örüljünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában