Készülődésre hangolva

2017.11.28. 16:30

Ötletek adventi naptár készítéséhez, amivel öröm a várakozás

Anya, de mennyit kell még aludni, amíg jön a Jézuska? Már csak 26 nap kisfiam – válaszolom. Elszámolok huszonhatig és utána jön is? Az ilyen és ehhez hasonló cuki válaszok azok, amelyektől elolvad a szülő szíve.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

A várakozással teli, oly hosszúnak tűnő napokat izgalmassá teszi az adventi naptár Fotók: a szerző felvétele

Nemcsak remek program, hanem a gyerek számára is megfoghatóbbá teszi az ünnepekig tartó időszakot az adventi naptár. Amíg régebben a boltban kapható csokoládébonbonos adventi naptárak tették izgalmassá a várakozás időszakát, addig mostanában az adventi naptár a karácsonyi dekoráció szerves kelléke. A naptárvariációk száma végtelen, így bárki megtalálhatja az idejéhez és kézügyességéhez leginkább illő lehetőséget.

Fő alapanyag a papír

Ezek közül a legismertebb a gyufás skatulyába rejtett kincsek felfedezése. Itt jórészt csak ragasztóra, ollóra és megannyi színes papírra lesz szükségünk, hogy a 24 gyufásdobozt színpompás díszdobozkákká varázsoljuk. Az elrendezés bármilyen lehet a piramistól, a fenyőfán át a fiókos variációig.

A naptár varázsa nem az ajándékokban, hanem a várakozás izgalmában lakozik, de apróságokkal fokozhatjuk az élményt

Emellett egy jelképes téglaköves utat is elkészíthetünk, ha nagyobb kartonpapírra ragasztjuk azokat, ami köré mesés történetet is szőhetünk. A másik, otthon is könnyen fellelhető, népszerű alapanyag a WC-papír guriga, amelyből csodás angyalka, hóember vagy télapó figurát alkothatunk.

Textilt használva

Akik szeretnek varrni, különleges és időtálló naptárat készíthetnek textilből. Ennél a variációnál találjuk ki, hogy a kis zsákoknak milyen formájuk legyen, és nincs más dolgunk, mint egy jól látható helyre felakasztani a 24 meglepetést őrző csomagot. Annak érdekében, hogy egyforma zsákokat kapjunk, célszerű előzetesen egy sablont elkészíteni, és azt használni mindegyik batyuhoz, kiscsizmához vagy zsákhoz. Akár karácsonyi mintájú textillel, akár egyszínűvel dolgozunk az apró kiegészítőkkel (akasztószalag, csipesz, gyöngyök, csillámok) feldobhatjuk az összképet.

Saját „visszaszámlálónkat” sokféleképpen elkészíthetjük, amelyet
– ha strapabíró alapanyagot választunk – a következő években is használhatunk

 

A színes textildíszek mindig emelik a szoba hangulatát, csak találjuk meg azt a helyet, ahol a legjobban láthatók. Rendkívül mutatós, ha kifeszített zsinórra aggatva, vagy karácsonyfa formára vágott furnér lapra, esetleg faágakra lógatjuk az ajándéktasakokat. Időnk függvényében a kibontás napját jelző számokat ragaszthatjuk, hímezhetjük az anyagokra.

Mi kerüljön a kalendáriumba?

A boltban vásárolt darabokkal szemben az otthoni naptár legjobb tulajdonsága, hogy ilyen kizárólag nekünk van, és nemcsak csokoládét, hanem kedves ajándékokat is belecsempészhetünk az adott napon kibontásra váró dobozba. Olyan apróságok ezek, amik nem jelentenek jelentős anyagi ráfordítást – saját tapasztalat alapján is -, ám nagy sikert aratnak. Ötletként, íme néhány lehetőség, amelyek nálunk már beváltak: Kicsi kiszerelésben kapható gyurma, ami mindig fogyó eszköz, ha a gyerek alkotni kezd. Rövid kis mesék a karácsonyról, ajándékozásról. Egy-egy pici autó, kisállat vagy babafigura.

A várakozással teli, oly hosszúnak tűnő napokat izgalmassá teszi az adventi naptár
Fotók: a szerző felvétele

Télapó fejjel díszített szívószál, matrica, ujjbáb, hajgumi, kirakós játék darabjai több napra elosztva. Persze azért a kedvenc gumicukorból, kekszből és bonbonból is csempészünk egy-egy napra, de a gyerekeknek a legnagyobb ajándék az a csoda, ami az adventi időszakban rájuk vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában