Magyar László

2017.11.03. 08:30

Afrika-kutatóról kapta nevét a földvári iskola, rá emlékeznek!

November 10-én névadójukra, a 19. századi Afrika-kutatóra emlékeznek a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban.

L. Mészáros Irma

Archív felvételünkön a város és intézményeinek vezetői is tisztelegtek a dunaföldvári elemi iskolából indult Afrika-kutató, Magyar László emléke előtt a tavalyi Magyar László-napon Fotó: LMI

Az iskola tantestülete ezt az alkalmat használja fel, hogy tanítványaikkal megünnepeljék az iskola működésének hatvanötödik évfordulóját. A november 8-án 14 órakor megnyíló iskolatörténeti kiállítás is ehhez kapcsolódik. Ezt követi a hetedik-nyolcadik osztályosok vetélkedője, majd másnap a többi gimnáziumi évfolyam tanulóinak megmérettetése.

Magyar László geográfus születésnapjához kapcsolódóan november 10-én 9 órakor a megemlékezés a várudvaron a névadó szobránál kezdődik, majd az iskolában magas szintű előadásokkal folytatódik. Ezen a napon ugyanis – a hagyományok szerint – jeles szakemberek, tudósok szavait hallgathatják a diákok és az érdeklődő vendégek. A meghívott tizenkét előadó között találjuk dr. Kubassek János nemzetközi geográfust, aki a legendás Eldorádó földjéről, Brazíliáról beszél, dr. Majdán János történész professzort, aki a magyarországi bevándorlások történetéről tart előadást. Tóth-Szöllős Andrástól Almássy László szaharai útjáról hallhatnak a diákok, Velekei Balázs az anatóliai vulkánok vidékén tett kerékpárútját eleveníti fel. Meghívást kapott a földvári gimnáziumba lapunk külsős fotóriportere, Hankusz Kálmán is, aki a Földközi-tenger körül kisrepülőgéppel megtett út szépségeiről és kalandjairól mesél. De a tudomány más területei iránt érdeklődők is találnak maguknak különlegeset.

Archív felvételünkön a város és intézményeinek vezetői is tisztelegtek a dunaföldvári elemi iskolából indult Afrika-kutató, Magyar László emléke előtt a tavalyi Magyar László-napon Fotó: LMI

Hiszen az iskola egykori tanítványai közül néhányan meghívást kaptak. Dr. Kiss Árpád a Kinin, a gyógyszernagyipar kialakulása címmel, dr. Kőrösi Andrea, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettese a Mire használta az ember az állatokat? címmel tart előadást, dr. Kuti István rendőr alezredes pedig pszichológiai-önismereti témában áll a mostani diákok elé. Más szakemberek segítségével a fiatalok barangolhatnak még a Duna-völgyben, betekinthetnek a szitakötők világába, járhatnak a honfoglalók nyomában, hallhatnak arról, hogyan emésztik magukat a sejtek.

A gazdag tudományos program méltó Magyar Lászlóhoz, aki elemi iskolai tanulmányait Dunaföldváron végezte, s akit 1858-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában