A nyaraló nem préda

2020.01.16. 17:00

Télen kiszolgáltatottabbak az elhagyatott házak

A téli időszakban megnövekszik a magukra hagyott hétvégi házaknál a betörés veszélye, ugyanis ezek az épületek, nyaralók – a lakott területtől való távolság miatt – teljesen kiszolgáltatottak a bűnözők kénye-kedvének.

duol.hu

Az előrelátás a leghatékonyabb módszer, amellyel sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává.

Abszolút biztos védekezés természetesen nem létezik, de a betörést akadályozó vagy megnehezítő módszerek, eszközök, berendezések léteznek. Az ingatlanok védelmében hatékony megoldás lehet a kombinált védelem, amely a mechanikai védelemből (biztonsági zárak, rácsok, fémredőnyök), valamint az elektronikai védelemből (riasztóberendezések, kamerák, mozgásérzékelő lámpák) tevődik össze.

Az épületek legkritikusabb pontjai a nyílászárók: a bejárati ajtó, a hátsó ajtók, ablakok és az erkélyajtók. Lényeges, hogy az ajtó erős, masszív (fém vagy tömör fa) anyagból készüljön, több ponton záródjon, vagy több zárral lehessen zárni. A zsanérok erősek legyenek, fontos a kiemelés elleni védelem és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Ma már korszerű fúrásálló, sav­álló, zártörés ellen védett zárak kaphatók. Besurranás ellen hatékony megoldás lehet az elektronikus ajtóék, amely nyitásra éles hanggal jelez.

Abszolút biztos védekezés természetesen nincs Fotó: pixabay

Az ablakok és erkélyajtók védelme ugyancsak lényeges szempont. Léteznek kulccsal is zárható ablakzárak, az üveg betörését pedig megelőzhetik biztonsági fólia alkalmazásával is. A szúnyogháló nem véd meg a betöréstől!

Fontos, hogy ha távol vannak az ingatlantól, ne hagyják védtelenül az ablakot, mert a betörők könnyűszerrel kinyithatják, betörhetik azt. A pinceablakokat mindig, mindenhol érdemes ráccsal védeni!

A pinceablakokat mindig érdemes ráccsal védeni

A mechanikus védelmet jól kiegészítheti az elektronikus védelem. A riasztók működhetnek helyi hanghatással, jelezhetnek a mobiltelefonra vagy vagyonvédelmi szolgálathoz lehetnek bekötve. A riasztórendszerek mozgásérzékelővel, nyitásérzékelőkkel rendelkezhetnek. Ugyancsak lényeges szempont lehet, hogy több napos utazás vagy távollét esetén érdemes szomszédot vagy rokont megkérni, hogy rendszeresen ellenőrizze az ingatlant.

Amennyiben szokatlan eseményt, idegen személyek feltűnő mozgását, vagy a betörés tényét észlelik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!