Legyen körültekintő

2023.11.21. 17:00

Ne engedje, hogy az érzelmeire hassanak!

A Mátrix Projekt keretein belül a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakemberei fokozott óvatosságot kérnek.

Duol.hu

A kibertérben elkövetett csalásokkal kapcsolatban az utóbbi napokban egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy a feljelentők arról számolnak be, mely szerint internetes közösségi oldalakon ismerkedtek, és rövidesen zsarolás áldozatai lettek, írja a police.hu. Az online térben elkövetett bűncselekménytípusra jellemző, hogy a csalók hamis profilokat hoznak létre dekoratív hölgyek fotóival, és férfiakat ismerősnek jelölnek. Áldozataikat, akik visszajelölik a „hölgyeket”, és ismerkedni kezdenek velük, rövid idő belül saját magukat ábrázoló intim témájú képek, videók készítésére veszik rá – akár videochat útján –, és azokat titokban rögzítik. Ezt követően megzsarolják őket, hogy ha egy bizonyos összeget rövid időn belül nem utalnak át egy megadott – többnyire külföldi – számlaszámra, úgy a világhálón ismerősei között közzéteszik a lementett felvételt, videót. Ez több esetben meg is történt. Ugyanakkor azok sem kerültek jobb helyzetbe, akik utaltak a csalóknak, ugyanis tőlük további összegeket követeltek. Az online „ismerősök” alkalmanként több százezer forint kárt okoztak a sértetteknek.

Forrás: police.hu

A hasonló esetek elkerülése érdekében, kérjük, fogadjanak meg néhány jó tanácsot a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól:

  • Ha közösségi oldalon ismerkedik, mindig legyen körültekintő és óvatos, hiszen nem tudhatja, hogy ki van valójában a profil mögött!
  • Személyes és intim tartalmak megosztását különösen gondolja át; ismeretlennel soha ne ossza meg azokat!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne találkozni önnel, illetve tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek!
  • Legyen gyanús, ha alkalmi ismerőse arra kéri önt, hogy másnak a kapcsolatukról ne beszéljen!
  • Soha ne utaljon pénzt annak, akit személyesen nem ismer!
  • Ha az óvintézkedések ellenére mégis bajba jutott, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél személyesen, írásban vagy online, illetve hívja a 112-t!
Forrás: police.hu

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában