Vádemelés

2023.10.12. 10:00

Zsarolás börtönbe bejuttatott telefon miatt

A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik ismerősüket zsarolták egy mobiltelefon miatt.

Duol.hu

Fotó: AS/MW

A vádirati tényállás szerint a fiatalabb férfi, az ügy I. rendű vádlottja 2020 nyarán a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézetben volt fogvatartott, amikor külső munkavégzés során megismerkedett a szintén ott dolgozó későbbi sértettel, akit megkért arra, hogy számára élelmiszert, ruhaneműt és mobiltelefont juttasson be a börtönbe. A sértett a vádlott kérésének eleget tett, és 2020 nyarán egy mobiltelefont a benne lévő SIM kártyával együtt átadott a vádlottnak.

Miután a vádlott 2023 januárjában szabadult, felvette a kapcsolatot régi ismerősével, a II. rendű vádlottal, akit rávett arra, hogy fenyegesse meg a sértettet azzal, hogy az általa korábban börtönbe bejuttatott mobiltelefon-készülék „megbukott” és e miatt baja eshet. A két férfi elhatározta, hogy a sértettől így fog pénzt szerezni.

Az idősebb vádlott – a társával való megállapodás szerint - 2023. április 1-jén a késő esti órákban találkozót beszélt meg a sértettel, és közölte vele, hogy „megbukott” a telefon, amit ő vitt be a börtönbe, és amennyiben nem fizet 3.000.000,- Ft-ot, akkor annak SIM kártyáját átadják a rendőrségnek, és ennek következményeként a sértett elveszíti munkáját és ellene büntetőeljárás indul.

A sértett a férfi fenyegetéseitől megijedt, minek hatására ő és édesapja 2023 áprilisában több alkalommal, összesen 3.500.000,- Ft-ot adott át a II. rendű vádlottnak, miközben az I. rendű vádlott azt a látszatot keltette, hogy ő a zsarolásban nem vesz részt.

Az idősebb vádlott – a társával megbeszélteknek megfelelően - 2023. április 12-én a kora esti órákban sértettel és édesapjával ismét találkozást beszélt meg, ahová a sértettek a nyomozó hatóság által átadott 800.000,- Ft „csapdapénzzel” érkeztek. Ezt a sértett és édesapja átadták az ügy II. rendű vádlottjának, aki a közelben lévő benzinkúthoz hajtott, ahol őt a nyomozó hatóság tagjai tetten érték, nála a „csapdapénzt” megtalálták, így a vádlottak cselekménye lelepleződött.

A vádlottakkal szemben a Székesfehérvári Járási Ügyészség zsarolás bűntette miatt emelt vádat, mely bűncselekmény büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.

A letartóztatásban lévő vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Székesfehérvári Járásbíróság dönt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában