Indítvány

2023.08.04. 13:00

13 migránssal a kocsijában menekült egy bolgár embercsempész a rendőrök elől

A Székesfehérvári Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a bolgár férfival szemben, aki 2023. április 5-én és 6-án összesen 24 migránsnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez.

Duol.hu

Kattant a bilincs – illusztráció

A vádirat szerint a férfi ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy fizetség fejében a rendelkezésre bocsátott német honosságú Volkswagen Passat típusú személygépkocsival migránsoknak nyújt segítséget abban, hogy eljussanak Ausztriába, illetve Szlovákiába. 

A férfi 2023. április 5-én a szerb-magyar határ, Domaszék közelében 11 személyt, köztük egy gyermeket vett fel az összesen 5 személy szállítására alkalmas személygépkocsiba úgy, hogy egy részüket a gépkocsi csomagtartójában helyezte el és velük az osztrák-magyar határ felé indult. Az út során előtte haladt egy ismeretlen személy, aki utasításokat adott a számára és figyelmeztette az esetleges rendőri ellenőrzésekre. 

A vádlott 2023. április 6-án ugyancsak az ismeretlen személy útmutatásának megfelelően a szerb-magyar határ közelében 13 szírt vett fel a személygépkocsiba azért, hogy őket szlovákiai úticéllal az ország területén átszállítsa. 1 személy a vádlott mellett, 6 a hátsó ülésen, 6 pedig a jármű csomagtartójában foglalt helyet. A hátsó utasok egymás ölében ültek, a csomagtartóban 2 személy feküdt, a többiek pedig összekuporodva helyezkedtek el. A vádlott megállás nélkül haladt, a szállított személyeknek mozgási lehetőségük nem volt, ételt, italt nem tudtak magukhoz venni. 

A rendőrség a 62. számú főúton, a Székesfehérvár felé közlekedő vádlottat meg akarta állítani, azonban a férfi tovább hajtott, Székesfehérvár belterületén 100 km/óra sebességgel haladva próbálta magát az intézkedés alól kivonni. Végül az Erzsébet utcában állította meg a gépkocsit, majd futva menekült, azonban a rendőrség elfogta a férfit. 

Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását, Magyarország területéről történő kiutasítását, valamint a letartóztatása fenntartását  indítványozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában