Elképesztő jelenetek

2023.02.11. 18:00

Elszabadult a pokol, ütötték, rúgták az intézkedő rendőröket – megvan a jogerős ítélet – videóval!

Két vádlott büntetésén is enyhített a Debreceni Törvényszék.

Forrás: Tények

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság szerdán nyilvános ülésen hirdetett határozatot annak a négy vádlottnak a büntetőügyében, akiket hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondtak ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlott könnyű testi sértés vétsége miatt is felelt tettéért – olvasható a törvényszék közleményében.

A másodfokú bíróság a Hajdúböszörményi Járásbíróság tavaly októberi ítéletében kiszabott büntetést az első-, valamint a harmadrendű vádlott vonatkozásában megváltoztatta, míg a másod- és a negyedrendű vádlott esetében helybenhagyta.

A másodfokú bíróság az elsőrendű vádlott esetében a 4 éves börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést 3 évre enyhítette és 4 év helyett 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a harmadrendű vádlott 3 éves börtönbüntetését 2 évre enyhítette, annak végrehajtását pedig 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A másodrendű vádlott büntetése jogerősen 1 év 6 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetés, míg a negyedrendű vádlottat a törvényszék 2 év börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, áll a közleményben.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint 2018. június 28-án 20 óra körül Hajdúböszörményben a helyi rendőrök egy csoportosan elkövetett garázdaság miatt intézkedtek. Az akkor még a rendőrökkel együttműködő elsőrendű vádlott az egyenruhások felszólítására az előállítása céljából bilincs nélkül beült a rendőrautó jobb hátsó ülésére. A vádlott mellé beült egy rendőr is, hogy őrizze a férfit. A szolgálati gépkocsi jobb hátsó ablakát az elsőrendű vádlott lehúzta, és kinyitotta az ajtót. A rendőrautó ekkor az elindulás után néhány méter után megállt, és a hátsó ajtót az őrzést ellátó rendőr a vádlotton átnyúlva becsukta. A szolgálati gépjármű újra elindult, azonban az elsőrendű vádlott ismét kinyitotta a jobb hátsó ajtót, amit a rendőr újra be akart zárni.

Ekkor az elsőrendű vádlott szidalmazni kezdte a rendőrt, akire az autóban ülve rá is támadt. Ökölbe szorított kézzel többször ütött a rendőr feje irányába. A járőr védekezett, így az ütések nem érték el

– részletezi a bírósági híradás.

Mint írják, a rendőrautó ekkor megállt, az erőszakos cselekményt észlelte a jármű mellett az utcán tartózkodó harmadrendű vádlott, aki szinte azonnal a szolgálati gépkocsi bal oldala mellé lépett, kinyitotta az ajtót, és ököllel megütötte az ott ülő rendőrt. Az ütés pillanatában a rendőr az akkor még az autóban tartózkodó elsőrendű vádlott bilincselését akarta végrehajtani, azonban a kényszerítő eszköz alkalmazását a harmad- és a negyedrendű vádlott erőszakos cselekménye megakadályozta. A szolgálati gépkocsihoz odalépett egy másik rendőr, aki észlelte az elsőrendű vádlott támadását, és megkísérelte elhúzni a férfit a kollégájától. Ebben meggátolta őt a mögötte lévő másodrendű vádlott fiatalkorú lány, aki rángatta az intézkedő rendőr egyenruháját. Amikor a rendőrök az őket ért erőszak megszűnése után a kényszerítő eszközök alkalmazását folytatni tudták volna,

az elsőrendű vádlott már nem volt a rendőrautóban, mert kihúzta őt a járműből a negyedrendű vádlott.

A szolgálati járműből kiszállt a bántalmazott rendőr, akit az elsőrendű vádlott megöléssel fenyegetett, és egy alkalommal meg is rúgott, így nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott neki. Ezt követően a vádlott egy közeli ingatlan udvarára menekült. Az egyik rendőr, hogy elfogja, az ingatlan kapujához lépett, vele szemben azonban megállt a fiatalkorú másodrendű vádlott, és útját állta az egyenruhásnak, akinek a mellkasát többször, nagy erővel, tenyérrel meg is lökte.

Az esetről korábban egy videót is bemutatott a Tények, ezt alább láthatják.

Mint azt a törvényszék írta, dr. Hutkai Mariann bíró, a büntetőtanács elnöke elmondta, hogy az első és a harmadrendű vádlottak büntetésének enyhítését azért látta indokoltnak a törvényszék, mert a bűncselekmény elkövetése óta közel négy és fél év eltelt, ez jelentős időmúlás, ami nem róható a vádlottak terhére. Az elsőrendű vádlott az elkövetéskor fiatal felnőtt volt. A bűncselekmény elkövetésekor a harmadrendű vádlott büntetlen előéletű volt, és azóta sem ellene, sem pedig az elsőrendű vádlott ellen nem indult újabb büntetőeljárás.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában