Tudták, hogy gyorsan kell cselekedniük

2023.01.18. 11:30

Dráma a felüljárón – egy ember életét mentették meg

Az M6-os autópálya kulcsi mezőgazdasági felüljárójáról akart a sztrádára ugrani egy középkorú férfi, de két körzeti megbízott a segélyhívó diszpécserének támogatásával megmentette a ködös sötétségben alig látható öngyilkosjelölt életét.

DH-információ

Benke Dániel és Boda Tamás lélekjelenléte megmentette egy ember életét

Fotó: Marosfalvi Péter

Sofőrök rémálma válhatott volna valósággá 2022. december 19-én hajnalban az M6-os autópálya kulcsi felüljárójánál, amelyről középkorú férfi akarta levetni magát az alatta száguldó járművek elé. A vaksötét mellett köd is nehezítette a tájékozódást, ráadásul a férfi sötét ruhában volt. 

Szerencsére az öngyilkosjelölt a mobiltelefonját is magával vitte, amikor 2 óra 40 perc körül gyalogosan távozott kulcsi otthonából, és miután átmászott a híd egyméteres korlátján, elkeseredésében felhívta a segélyhívó 112-es számát. 
– Percek alatt ott voltunk, és ahogy a szolgalmi útról lépésben haladva rákanyarodtam a felüljáróra, a ködlámpa fényében felismertük, hogy tényleg van ott valaki – kezdte Benke Dániel főtörzsőrmester, Iváncsa körzeti megbízottja. – Alig lehetett látni, de így is ijesztő kép tárult elénk, mert tudtuk, mennyire keskeny a korláton kívüli párkány, amin állt; arról nem is beszélve, hogy hideg és párás idő volt. Megcsúszhatott volna, ráadásul csak az egyik kezével fogta a csövet, mert a másikkal telefonált. 
A főtörzsőrmester megállt a szolgálati kocsival, és a társával, Boda Tamás zászlóssal, Kulcs körzeti megbízottjával rögtön kiszállt. Tudták, gyorsan kell cselekedniük, de a férfit megrémíteni sem akarták. 

– Nyugodt hangon köszöntem rá, és megkérdeztem, miért mászott át a felüljáró korlátján, amire annyit mondott: „szar napom volt, öngyilkos akarok lenni” – idézte fel Benke Dániel. – Erre úgy reagáltam, hogy „higgye el, nem ez a megoldás”, de alighogy elkezdtem a lelkére beszélni, azt vettem észre, hogy még mindig vonalban van a segélyhívó diszpécserével. Abban a tejfelködös sötétben tényleg alig lehetett látni, és a kollégámmal gondban is voltunk, hogy miként tudnánk megragadni a magas korlát mögött álló férfit, amikor ő azt mondta: „az egyikükkel beszélni akar a segélyhívó munkatársa.” Rögtön tudtam, hogy ez a vissza nem térő pillanat, és utólag hálás is vagyok a diszpécsernek, aki ezt szándékosan kérte tőle. Ahogy a férfi a telefonját felém nyújtotta, két kézzel ragadtam meg a karját, a kollégám pedig áthajolt a korláton, és átkarolta. Megtermett ember volt, megszenvedtük, mire átemeltük a magas korláton. Ő közben sírva fakadt, és kérte, ne haragudjunk rá. A rendőrautóban aztán lenyugodott, és elmondta, munkahelyi problémák miatt lett mindenből elege, és alkoholt fogyasztott, mielőtt a felüljáróra kisétált. Kivittük a hatos úthoz, ahol a kiérkező mentősök átvették. 

Hat éve tragédiával végződött egy hasonló eset az M6-os út Fejér vármegyei szakaszán. 
– Akkor egy besnyői férfi sétált ki a Fácános pihenő melletti mezőgazdasági felüljáróra, ugyanígy a hajnali sötétben, és miután átmászott a korlátján, egy arra közlekedő kamion elé vetette magát. Később kiderült, ő maga is kamionsofőr volt – tájékoztatott Farkas Tibor alezredes, a Fe­jér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Autópálya Alosztály Iváncsa vezetője, és hozzátette, az érintett szakaszon le kellett zárniuk a fél pályát, a helyszínelés négy órán át tartott. 
Hihetetlen, de Benke Dánielnek egy héttel korábban is volt egy életmentése. 

– Besnyő külterületén egy férfi személyautóval elakadt az egyik földúton, önerőből nem tudott kiszabadulni a traktorok sáros nyomvonalából, és nem jött arra senki – magyarázta a főtörzsőrmester. – Akkor hívta a segélyhívót, amikor már a kihűlés jeleit mutatta, és zavart is volt, mert mint kiderült, cukorbeteg volt. Aznap Fridrich Ferenc törzszászlóssal, Rácalmás körzeti megbízottjával láttunk el közös szolgálatot, és mivel a szolgálati autóval nem tudtunk bemenni érte, felhívtuk az iváncsai alpolgármestert, és az ő terepjárójával hoztuk ki a mentősökhöz. 
(Forrás: Zsaru Magazin) 
 

Ha gyötri valami nehéz gondolat

A karácsony előtti kétségbeesett tett Kulcs és Rácalmás református lelkészét is cselekvésre késztette. Mint lapunkban is olvashatták Fodor István lelkész írásában, az öngyilkosság gondolata ellen nekünk is védekeznünk kell, megfelelő segítséget kérni lehet és kell is. Meglátni azokat, akik velünk vannak! De fontos, hogy ne csak a barátainkra vagy rokonainkra gondoljunk, ha „megosztanánk valami nehezet”, ugyanis a professzionális segítő foglalkozásúak azok, akiknek ez a munkájuk. Könnyen lehet, hogy a fiatal vagy kiskorú gyermekedre, házastársadra teszel olyan terhet, ami neki is nehéz. Nekik is érdemes elárulni: küszködöm egy gondolattal. A segítséget és a gyógyulás forrását azonban ne azoktól várjuk, akiknek lelki ügyekben nem dolguk szakmai segítséget nyújtani. (Ezeket az elérhetőségeket bátran hívhatja: Református Telefonos Lelki Gondozás: +36-80/296-884, Lelki Elsősegély: 116-123.)  

TT 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában